Çocuklar Geri dönüşümü Oyunla Öğrenecek

Hamza Aslan



Çocuklar Geri dönüşümü Oyunla Öğrenecek


Cumhurbaşkanlığının da desteklediği “sıfır atık projesi” gibi birçok proje kapsamında atık ürünlerin ekonomiye kazandırılması, tabiatı ve çevreyi korumak amaçlanmaktadır. Sıfır atık ile bu ürünlerin kazandırılması, toplumsal bilinçlenme ile mümkün görünüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ, çocuklara geri dönüşüm bilincini küçük yaşta kazandırmak için geliştirdiği iki farklı oyun çok yerinde, iyi düşünülmüş. Oyunlar, “Atık Ayrıştırıcısı” ve “Atık Avcısı” olarak App Store ve Google Play marketlerde yerini aldı. Akıllı telefon veya tabletlere ücretsiz olarak indirilip çocuklara bu oyunlar oynatılabilecek.


Burada anne babalara iş düşüyor. Günümüzde telefon, tablet, bilgisayar ile haşır neşir olan çocuklara bu oyunlarla atık ürünler için geri dönüşüm bilinci kazandırılabilinir. Oyun oynanırken aslında çocuklara eğlenceli bir şekilde geri dönüşüm kazandırılması için tasarlanan oyunlardan “Atık Ayrıştırıcısı” çocuklara öncelikle atık türlerini tanıtıyor; cam, plastik, kağıt, metal gibi atıkları sınıflandırmayı öğretiyor. Daha sonra teorik bilgilerin eğlenceli bir formatla pekiştirilmesi oyun bölümüne geçiş yapılıyor. Geçilen bu bölümde yukarıdan aşağıya doğru farklı türlerde atıklar düşüyor. Aşağıda 3 farklı kutu bulunuyor. Bu kutularda ”Organik atık”, “Cam Atık” ve “Metal Atık” olarak yazılmış bu kutulara doğru atığı atması isteniyor. Oyunu oynayan atığı doğru kutuya attığında artı1 puan, yanlış kutuya attığında eksi 1 puan alıyor. Amaç her bir atığın doğru kutuya atılması isteniyor. 


“Atık Avcısı” oyununda ise çocuklarında hoşuna gidebilecek, “Atık Avcısı” adlı bir kahraman eşlik ederken önce oyunun nasıl oynandığı uygulamalı olarak gösteriliyor. Sonrasında oyun bölümünde haritada işlenmiş olan İstanbul’un farklı semtlerindeki görevleri sırasıyla yapılması isteniyor. İlk bölge ise Beyoğlu sokaklarında başlayan çevre dostu yarışma; Fatih, Beşiktaş, Kadıköy ve sırasıyla diğer ilçeler ile devam ediyor. Atık Avcısı ile beraber çocuklar, her görevde sokaklara atılan çöpleri topluyor. Oyunun içinde balkondan sokağa çöp atanlarda gösteriliyor ve çöp atmaması için uyarılması isteniyor. Bu arada çocukların görevleri arasında atıkları toplamakla birlikte canavarların saldırısından Atık Avcısını korumakta görevler arasında. Atıklar eksiksiz toplandığında finale ulaşılıyor. 


Final bölümünde ise atıklar niteliğine göre ayrılıp geri dönüşüme, tesislere gönderilmesi var. Bu şekilde görev başarıyla tamamlanmış olacaktır. Seviye atladıkça oyun daha da zorlaşıyor. Oyuncu performansına göre 1, 2, veya 3 yıldızla ödüllendiriliyor. Madem ki çocuklarımız bilgisayar oyunlarını oynuyor. Onlara eğlenceli şekilde atık malzemelerin geri dönüşüme nasıl kazandırılacağını öğretelim, bilinçlendirmeyi yapalım. Bilgisayar oyunları şiddet içerikli oyunlar yerine eğitimde kullanılabilecek oyunlara ihtiyaç olduğunu gösteriyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »