Bor Artık Her Alanda Kullanılacak




Bor Artık Her Alanda Kullanılacak


Uluslararası  Bor Sempozyumuna katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada çok önemli açıklamalarda bulundu. Açılış konuşmasında bor'un 250'den fazla alanda mukavemet arttırıcı, alev geciktirici, enerji depolayıcı, kanser önleyici, enerji taşıyıcı gibi geniş bir yelpazede kullanıldığını anlattı. Bor madeniyle ilgili yapılan çalışmaların hidrojenli yakıt teknolojisine dayandığını ifade eden Dönmez, “Hem otomobillerde, hem de insansız hava araçlarında menzili artırmış olacağız. Bununla ilgili BOREN VE TÜBİTAK ortak çalışmalarını devam ettiriyor” dedi. Bilindiği üzere BOREN’in açılımı “ Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü” olduğunu da yeri gelmişken hatırlatalım. 


Dünya Bor rezervinin %73’nün Türkiye’de olduğunu belirten Dönmez, bor’dan yapılan deterjana (ETİ MATİK BOR TEMİZLİK ÜRÜNÜ) yoğun ilgi gösterildiğini ve farklı amaçlı temizlik ürünlerinin Ar-Ge çalışmalarının yıl sonunda tamamlanmasının amaçlandığını bildirdi. Savunma sanayisinde kullanımı artan bor madeni, arazide olan askeri personelin enerji ihtiyacını bor hidrür temelli yakıtlardan temin etme imkanı, askeri personelin haberleşme ihtiyacında kullanılan pillerin şarjıyla, savunma sanayisine bor doping etkisi yapacak. Dönmez,”Bu yıl içinde söz konusu ürünlerin pilot denemeleri bitmiş olacak. Ondan sonra da ticarileşmeye bakacağız” diye konuştu. 




Bor kullanılarak yüksek katma değerli ürünlerin üretimi için yeni yapılanma sürecine girdikleri anlatan Dönmez, “Bor Araştırma Merkezi” kuracaklarını, BOREN çatısı altında 15 öğrenciye burs verdiklerini, kalifiye araştırmacı sayısını artırmak amaçlı 10 öğrencininde yurt dışına master yapmaya gönderileceğini söylemiştir. Yurt dışına hammadde olarak satılan bor’u artık işleyerek satmaya başladıklarını ve 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptıklarını ifade etmiştir.  Otomobillerde, şarj cihazlarında, zırhlı araçlarda, savunma sanayi de kısacası bor artık her alanda kullanılacak.
  

Kaynak: AA, TRT Haber         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »