Alfa Neslini Neler Bekliyor?




Alfa Neslini Neler Bekliyor? 


Alfa nesli, Z kuşağı gibi terimleri son zamanlarda fazlaca duyar olduk. Bu tabirlerin çıkış nedeni biraz teknolojiyle bağlantısı olsa gerek. Alfa neslini uzmanlar 2010 yılından sonra doğanlar olarak tarif ediyorlar. Alfa nesli nesnelerin interneti ile karşılaşacak olan nesil üyeleri, teknoloji desteğini en fazla alan nesil ve her şeyi application (uygulama) ile halletme yoluna gidecekler gibi görünüyor. Neredeyse dünyada her hafta 2,5 milyon alfa nesli doğduğu tahmin ediliyor. Z kuşağı oyuncak ve bilgisayar, tablet, cep telefonunu kullanan nesil iken Y kuşağı ise sadece oyuncaklarla büyüyen nesildir. Alfa kuşağı için ise telefon, tablet, bilgisayar onların oyuncakları olacaktır. 


Alfa nesli teknolojinin içinde doğdukları için ister, istemez cep telefonları, televizyon, tablet, bilgisayarlar ilgi alanlarına giriyor. Küçük yaşta sosyal medya ile sanal ortamlara yapılan girişler farklı sorunlara sebep olmaktadır. Alfa nesli, anne- babada medya okuryazarlığını biliyorlarsa bilinçlenme ihtimali yüksek, diğer türlü mahremiyet konularında sıkıntılar yaşanmaktadır. Alfa neslinin teknolojiden nasıl etkileneceği, arkadaşlığı, sosyalleşmeyi, aile bağlarını etkileyeceğinden endişe ediliyor. 


Genel olarak alfa neslinin tüketici alışkanlıkları irdeleneceği,online süreçlerin devrede olacağı, ihtiyaçların online alışveriş platformlarından giderileceği aşikar görünüyor. Aslında alfa nesline, application (uygulama) nesli desek yanlış olmaz. Alfa nesli şu an 9 yaşında ama “alfa neslini neler bekliyor?” İlk öğretim öğrencileri olarak onları yapay zeka, robot teknolojisi, 3D yazıcı teknolojileriyle ilgili eğitimler beklemektedir. 


Alfa neslinin teknoloji ile olan imtihanında anne- babalara çok görev düşmektedir. Aile bağları, milli ve manevi değerleri, öz kültürleri öğretilirse çocuklarımız geleceğe güvenle bakacaktır. Üç yıldır Türk kültürünü inceleyen Japon bilim adamı Kalyo Yasuo şunları söylemiş:” 3 yıldır Türk kültürünü inceliyorum bir şey çok korkunç, diğeri de garip. Korkunç olan batı, bir ülkeyi savaşmadan yok ediyor. Türkiye’de üç-beş dizi hariç hepsi Türk din ve geleneğine ters. Garip olan ise herkes bunu biliyor ama yinede izliyor. Türklerin bu garip haline şaşırıyorum”dedi. Japon bilim adamı yaptığı gözlem ile çok yerinde bir tespit yapmıştır. Alfa kuşağı da olsa çocuklarımızı “ezan” ve “bayrak” sevgisi ile yetiştirebilirsek gelecek bizim olacak ve teknolojinin içinde doğmaları onlara zarar veremeyecektir.                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »