Bir Öğretmen, İki Öğrencisiyle Birlikte İnsansı Robot Yaptı

İbrahim Öztürk


Bir Öğretmen, İki Öğrencisiyle Birlikte İnsansı Robot Yaptı


Uluslararası yarışmalar veya ülke çapında yapılan yarışmalar teknoloji adına güzel gelişmelerin, yeniliklerin sergilenmesiyle sonuçlanmaktadır. Bunlardan birisi de Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği 13. Uluslararası MEB Robot Yarışmasında ülkemiz adına güzel bir gelişmeye sahne olduğu görüldü. Bu yarışmaya katılan bir öğretmen, iki öğrencisiyle birlikte insansı robot yaptı ve geliştirdikleri insansı robotla gündeme oturdular. Bilişim Teknolojiler öğretmeni Emrah Bozkurt, iki öğrencisi ile uzun çalışmalarının neticesini bu yarışmada “Ark” adını verdikleri insansı robotu sergileme fırsatı buldular.


Denizli'nin Serinhisar ilçesinde  Yatağan Müftü Arif Akşit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğretmenlik yapan Emrah Bozkurt, öğrencileri Ramazan Çetindağ ve Sinan Kaksal ile birlikte geçen yılda geliştirdikleri biyonik el ile gündeme gelmişlerdi. TÜBİTAK 49. Liseler Arası Bilim Projeleri Yarışması’nda  Ege Bölge birincisi seçilmişlerdi. Aynı ekip çalışmalarını bu yılda oturup kalkabilen ve selam verebilen insansı robot “Ark”ı yaparak ortaya koydular. Bozkurt “Ark” ismini robota verme nedenini elektrik enerjisinin atlama özelliğinden esinlenerek verdiklerini anlattı. 


Yatağan Müftü Arif Akşit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi atölyesinde bir sene boyunca üzerinde çalıştıkları robotun parçalarını üç boyutlu yazıcılardan üretimini yaptılar. İnsansı robot “Ark”ın beşer tane sağ ve sol bacakta, üçer tane kollarda, bir adet ise bel ve boynunda motor bulunuyor. Boyu 55 santimetre olan robotun ağırlığı ise 4 kilogramdır. Oturup kalkabilen, selam veren insansı robot “Ark”ta çalışmalar devam etmekte, çalışmalarla ilgili bilgi veren Emrah Bozkurt özet olarak, robotun geliştirilme sürecinin denge mekanizması ve sesli kontrol sistemleri üzerine yoğunlaşacaklarını söylemiştir. Bu çalışmaların ülkemiz için ne kadar değerli olduğu bilinci içerisinde destekliyor, Emrah Bozkurt ve Öğrencilerine başarılar diliyoruz. 

Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »