Beslenme Okuryazarlığı Artık Okulda Başlayacak



Beslenme Okuryazarlığı Artık Okulda Başlayacak


Medya Okuryazarlığı, dijital okuryazarlık derken, beslenme okuryazarlığı da artık okullarda başlayacak. Beslenme okuryazarlığının okullarda başlaması ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda Milli eğitim Bakanlığı ile iş birliklerinin artırılması gerektiğini anlatırken,” Her geçen gün kantin kültürünün de biraz devre dışı kalarak doğal yemek alışkanlıklarının kazandırıldığı bir döneme geçiş yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili en büyük sorunlardan birisi, hareketsiz bir toplum olmamızdan kaynaklanıyor. Kalorisi yüksek olan gıdaları tüketiyor olmamız ve obezitenin de yüksek sebeplerinden birinin bu olduğunu biliyoruz. 10 bin adımın atılmasının mutlak gerekliliğini hatırlıyoruz” demiştir.


Sağlığın sadece görevli profesyonellerin sorumluluğunda olmadığını ifade eden Koca, “Biz sağlığı bir öncelik olarak, toplum hayatına etkili olan tüm yapı ve sektörlerin gündemine sokmalıyız. Çok sektörlü bir sağlık bilinci geliştirmeliyiz” dedi. Sağlıklı bir hayat için iki tedbirin öneminden bahseden Koca, bunlardan ilki hareketli bir hayat sürmek, öbürü ise sağlıklı beslenme olduğunu anlattı. Bunun ulusal stratejik planlar kapsamında 2010’dan itibaren “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”nın uygulanmaya başlandığını belirten Koca, okullarda kantinlerde katkı maddesi şüpheli gıdaların satışının engellendiğini, gıda sektörü ile imzalanan protokol kapsamında okullarda satılması uygun gıdalara logo uygulaması başlatıldığını ifade etmiştir. 


Hedef olarak günlük tuz tüketimini beş grama düşürmek, şeker kullanımını ise yüzde 5 azaltmak amaçlanmıştır. Tuz ve şeker tüketimindeki yapılacak azaltma Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ile imzalanan protokol kapsamında yapılmıştır. Obezite açısından Tuz oranı ve şeker oranının düşürülmesinin önemini vurgulayan Sağlık Bakanı Koca, ambalajlı gıda ve içeceklerde nişasta bazlı şeker yerine doğal şeker kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak işbirliği kapsamında beslenme okuryazarlığının okullarda başlaması, çocuklarımızın sağlığı açısından çok önemlidir. Sağlıklı yaşamı desteklemeyi sadece Profesyonel sağlık çalışanlarına bırakmak yerine, herkesin bu konuda bir şeyler yapması gerekiyor, aileden başlayarak, okul ile beraber, beslenme okuryazarlığı ile bilinçlenme sağlanarak, obezite ve şişmanlığın önüne geçilecektir. 


Kaynak: AA, TRT Haber                     




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »