Malezya Polisinin Tabancası Türkiye’den

İbrahim Öztürk



Malezya Polisinin Tabancası Türkiye’den


Malezya’da düzenlenen LIMA 2019 Asya- Pasifik Bölgesinin en önemli Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarına Türkiye’den 6 şirket stant açarak katılmıştır. Fuara katılan Türk Savunma sanayisinin önemli firmalarından birisi Trabzon Silah Sanayi A.Ş. (TİSAŞ), fuar kapsamında IDC  Technologies SDN. BHD. İle teknoloji transferi ve Malezya’da ortak üretime yönelik mutabakat zaptı imzalandı. Ürünleri başta Türkiye olmak üzere ABD, Pakistan, Azerbaycan, Filipinler, Irak'ın aralarında bulunduğu 30'a yakın ülkede silahları kullanılan TİSAŞ'IN ZİGANA PX-9 model tabancasını Malezya polisi kullanacak. Yani bundan sonra Malezya polisinin tabancası Türkiye'den.   


Yapılan bu anlaşma ile birlikte şirketin yurt dışında ortak üretim yaptığı ikinci ülke Malezya olacaktır. TİSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Erdem, yapılan anlaşma doğrultusunda teknoloji transferi yoluyla polimer gövdeli Zigana PX-9 tabancasını Malezya’da ortak üretim yapılacağını belirterek, bu modelin ihracatta önde giden bir model olduğunu ve halen Filipinler polisinin kullanımına yönelik üretim yaptıklarını ifade eden Erdem,” Aynı modeli burada üreteceğiz. Yurt dışında üretim anlamında Malezya ikinci ülke olacak. Daha önce başka ülkede farklı modelimizi ortak üretim olarak yapıyorduk. Burası yurt dışında ikinci üretim yeri. Silah sektöründe birçok ülkede ortak üretimler yapabilmek için dünyanın öbür ucuna kadar geldik. İnşallah bundan sonra da başarılı oluruz. Böyle yatırım yaptıkça devamı geliyor. Hedefimiz büyük, ne kadar olacağını zaman gösterecek” dedi.



TİSAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Erdem yapılan anlaşma doğrultusunda şu bilgileri verdi:” Onlar burada altyapı hazırlıklarına başlayacaklar. Altyapı bittikten sonra üretim bazında önce montaj ve kısmi bir üretim, daha sonra üretimin tamamına yönelik teknoloji transferi yapacağız. İlk etapta tesis yılda 20 bin adet üretim kapasiteli olarak dizayn edilecek. Sonrası için daha büyük bir tesis düşünülüyor. Silahın başlangıçta kısmi bir bölümü burada üretilecek, parçalar Türkiye’den gelecek. Zaman içinde hem kapalı alan genişleyecek hem de altyapı durumuna göre tamamına yakını burada üretilecek. Burada sivile yönelik talep az ama askerin ve polisin ihtiyacı çok. Bunun yanında bölgede vergisiz ihracat yapılabilen ülkeler var. Partner firmamızın hedefinde oralar da var. İlk etapta kendi ülkelerindeki emniyet güçlerinin ihtiyaçlarına yönelik üretim yapılacak” demiştir. 


Malezya polisinin tabancası Türkiye tarafından sağlanırken, ülkemizin en büyük problemlerinden olan cari açığın azalmasına katkısı olacak gibi görünüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »