Antibakteriyel Liflerin Yerli Üretimi Yapıldı




Antibakteriyel Liflerin Yerli Üretimi Yapıldı


Sağlık alanında kullanılan malzemelerin, her türlü ürünün steril olması çok önemlidir. Sağlık alanında ve hastanelerde, bazı malzemeler tek kullanımlık olduğundan kullan at modunda ürünlerdir. Bu sebeple önlük ya da çarşaf gibi pek çok tekstil ürünün mikrop barındırmayan özellikte, steril üretilmesi gerekiyor. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde yapılan çalışmaların sonucu olarak yurt dışından ithal edilen bu ürünlere alternatif antibakteriyal liflerin yerli üretimi yapıldı. 




Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatih Mehmet Emen, “ Bu ürünün içerisinde laboratuvarımızda hazırlamış olduğumuz kimyasal malzemeler var. Bunlar tekstil lifleri içerisinde bioaktif tekstil lifleri içerisine yerleştirildi. Kullan at kıyafetler şeklinde düşünebiliriz. Bu önlükler olabilir, çarşaflar yatak örtüleri olabilir. Hastanedeki personelin giyeceği kıyafetler şeklinde olabilir” dedi.  




Yurt dışından ithal edilen bu ürünlerin yerli imkanlarla yapılması, bu projeyi değerli kılıyor. TÜBİTAK destekli bu proje sayesinde hastanelerde steril ürün kullanımı artık yerli ürünlerden sağlanacak. Hastane kaynaklı oluşabilecek enfeksiyonlara, bu sebepten meydana gelecek can kayıplarının önüne geçilmiş olacaktır. Ürünün patent işlemleri devam ederken, yerli üretimle beraber ekonomiye katma değer sağlayacak  gibi görünmektedir. 


Kaynak: TRT Haber        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »