Arama Motorunda ilk çıkana Güvenmeyin




Arama Motorunda ilk çıkana Güvenmeyin


İnsanlar için internet pek çok kolaylığı beraberinde getirirken bunun yanında bazı riskleri, sanal dolandırıcılığa da imkan sağlamaktadır. Bilgi Teknolojileri ve iletişim kurumu (BTK), internet dolandırıcılarının ortak noktasını açıkladı. Sanal dolandırıcılar her gün yeni bir yöntem geliştirerek, kişilerin farkına varmayacakları şekilde banka hesap bilgileri, şifre gibi önemli kişisel bilgilere erişmek, maddi kayıplara yaşatmak için her yolu kullanmaktan çekinmiyorlar. BTK yaptığı açıklamada; tıklama dolandırıcılığından, e- ticarete, internet bankacılığı dolandırıcılığından, aslını taklit eden sahte web sitesi dolandırıcılığına kadar pek çok yöntemi kullanan dolandırıcılara karşı internet kullanıcılarını uyarıyor. 


Arama motorunda ilk çıkana, ilk sırada çıkan siteye her zaman güvenmeyin. İnternet ortamında kötü niyetli kişilerin sahte hesaplarla aslını taklit ettikleri sahte web siteleri, zararlı linkler ile kullanıcıların karşısına çıktıklarını anlatıldı. BTK, internet kullanıcılarına şu uyarılarda bulundu:” Kullanılan yöntemler farklı farklı olsa da bu tür tuzağa çeken içeriklerden korunmanın yolları aynı. İnternet dolandırıcılarının kullandıkları yöntemler her geçen gün değişse de doğru bilgi, yeterli dikkat, ve bilinçli kullanım ile bu tür olumsuz olayların önüne geçmek mümkün. Her hangi bir internet sitesinin arama motorlarında ilk sıralarda yer alması o sitenin her zaman güvenilir anlamına gelmez. Güvenilir bir internet sitesinde özenle hazırlanmış hakkında ve iletişim bilgisinin yanı sıra kullanıcılara yeterli ve doğru bilgiler sunan içerikler olmalıdır. 


Sosyal medyada yayılan ve özellikle bilinen internet sitelerini taklit eden, sahte adreslere ve mobil uygulamalara tıklayarak herhangi bir işlem yapılmamalı, kişisel bilgiler paylaşılmamalı. Çoğu zaman sahte adresler, orijinallerinden bir harf veya bir sayı farkı ile dolaşıma sokulur. Bu yüzden bir linke tıklamadan önce adres dikkatlice incelenmelidir. İnternet sitelerinin ‘http’ protokolüne sahip olması, bağlantının şifrelendiğini gösterir ve bilgilerin 3. Kişilere sızdırılması engellenmiş olur. Oltalama ve Phishing saldırılardan korunmak için şüpheli linklere tıklanmamalıdır. Para kazanma ve hediye ödül vaat edenlerden uzak durun, tuzağa düşmeyin. Dikkatli ve sorgulayıcı olun.” 


Yakın zamanda sahte web sitelerinden tatil satın alan mağdur haberleri verildiğini hatırlatarak işlem yaparken dikkatli ve sorgulayıcı olmanızı tekrar hatırlatmak istiyorum. 


Kaynak: İHA                  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »