Nissan’dan Pirinç Üreticilerine Robot

İbrahim Öztürk



Nissan’dan Pirinç Üreticilerine Robot 


Robot teknolojisi ve yapay zekanın eğitimden tarıma girmediği alan kalmadı. Leonardo da Vinci robotu eğitim için yapılırken Nissan’dan pirinç üreticilerine robot yaptı. Asya kıtasının pirinç üretiminde önemli bir yeri var, üretim sürecinde tarlaları otlardan ve böceklerden korumak için haşere ilaçları yerine ördeklerden faydalanıyordu. Ördekler pirinç tarlalarında böcekleri yiyip, otlardan temizlerken günümüzde bu tam olarak mümkün olmadığından araba üreticisi olsa da Japon Nissan ördeklere alternatif olabilecek bir robot üretti.


Üretimi yapılan robotun prototipi Japonya’nın kuzeydoğusunda bulunan Yamagata Prefektörlüğü’nde saha testleri yapılmaktadır. Nissan, Youtube kanalında robotun bir videosunu paylaşmış durumda, video robotun tasarımını ve işleyişiyle ilgili bilgiler veriyor. Japonya’da nüfusun yaşlanması eğiliminin fazla olmasından dolayı, tarım ve pirinç üreticiliği alanında oluşan sıkıntıları aşmaya destek olmak amacıyla tasarlanan robotun ismi Aigoma olarak verilmiş. Aigoma isminin verilme nedeni eskiden pirinç tarlalarında kullanılan neredeyse robot büyüklüğünde olan bir ördek türüdür.



 Pirinç tarlaları için üretimi yapılan robot Aigoma, 1,5 kilogram ağırlığında ve boyutu da robot süpürgelere çok yakın, robotun alt tarafında bulunan iki adet kauçuk fırça ise ördeklerin ayaklarından esinlenerek yapılmış. Bu fırçalarla suyu karıştıran robot yabani otların kök salmasını önlüyor. Nissan, robotların kullanım alanlarını genişletecek bir buluşa imza atarak pirinç tarlalarını temiz tutmaya yarayacak bir cihaz icat etti. Tanıtım videosunda İngilizce alt yazı olmasa da genel olarak çalışma prensibi anlatılıyor. Tarımda da artık yapay zeka ve robot teknolojisi daha çok kullanılacak gibi görünüyor. 


Kaynak: https://www.theverge.com/tldr/2019/6/22/18700480/robot-duck-nissan-rice-fields-farming-weeds
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »