Hürjet’te Ön Tasarım Hazır




Hürjet’te Ön Tasarım Hazır


Türkiye’nin 5. Nesil savaş uçağı projesinde, ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi Hürjet’te ön tasarım hazır,  Hürjet’in kritik olan “ön tasarım gözden geçirme” aşaması başarıyla tamamlandı. Hürjet’in yapım aşamalarında; 2020 yazında kritik tasarımın tamamlanması, 2021’de aralık ayında prototipin hangardan çıkarılması ve 2022 yazında da ilk uçuşa hazır hale gelmesi hedeflenmektedir. Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonunda, Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından başlatılan çalışmalar, Türk Hava Kuvvetlerinin ve Uluslar arası pazarında ihtiyaçları göz önüne alınarak Hürjet Projesinde çalışmalar yoğun şekilde yürütülüyor. 


Türkiye’nin ilk süpersonik jet eğitim projesi, Hürjet için düzenlenen geniş katılımlı her biri kendi alanında uzman yerli ve yabancı bağımsız gözlemcilerin hakemliğinde ve 2 gün süren toplantıların sonunda projenin kritik tasarım aşamasına planlandığı şekilde geçmesi değerlendirme komitesi tarafından onaylandı. Hürjet projesinde değerlendirmeye tabi tutulan Uçuş bilimleri,Uçak yapısı,  Uçak sistemleri, Aviyonik ve Elektrik sistemleri olarak dört ana alanda onay aldı. 


Hürjet projesiyle beraber Türk silahlı Kuvvetlerinin envanterinde olan Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerini alması bekleniyor. Sayısı hızla artan 5 nesil uçakların( F-35, TFX, benzeri ) konfigürasyonlarına hitap edecek eğitim uçağı olarak kullanılacak Hürjet eğitim uçağı, silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç olacak. 


Hürjet 45 bin Feet yüksekliğe çıkması, 2 bin 592 kilometre menzile sahip olması, 2bin 721 kilogram  yük kapasitesi, 1,4 mach hıza ulaşmasıyla ve bu özellikleriyle, mevcut donanımıyla jet tekamül eğitimi, harbe hazırlığa geçiş eğitimi, hafif taarruz, hava devriyesi, akrobatik gösteri uçağı olarak kullanılabilecek. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi/Ekonomi              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »