“İndirimi Kaçırdım” Telaşı Varsa Bağımlısınız

Yıldız Eryıldız



“İndirimi Kaçırdım” Telaşı Varsa Bağımlısınız


E- ticaret yoluyla alış veriş yapmak o kadar kolaylaştı ki artık bir alış veriş merkezine bile gitmeye, cadde, cadde mağaza gezmeye gerek yok. Birçok insan oturduğu yerden alış verişini yapıyor. Bazen de masum gibi görünen alış veriş yapmak çılgınlığa dönüşebiliyor. Bu konuda efsane günler adı altında şirketlerin yaptığı teşvikler ihtiyaç olmadığı halde tüketicileri zorluyor. Bu konuda uzmanların en büyük uyarısı “10 saniye” kuralını hatırlatmak istiyorum. “10 saniye”  kuralı alış veriş yapmadan önce alacağım malzeme veya giysiye “benim ihtiyacım var mı” sorusunu kendimize soruyoruz. İhtiyacımız yoksa almıyoruz. Bu şekilde söylesek de Tüketici kültürü araştırma uzmanı Cihad Doğan İHA’ya yaptığı açıklama da tüketici bağımlısı olduğunuzdan haberiniz bile olmaz diyerek kendinizi tanımanız için şu uyarılarda bulundu: 


. Haftada en az 2 kez alışveriş merkezine gidip ziyaret ediyorsanız, düzenli olarak kredi kartından alışveriş yapıyor ve aldığınız ürünü kullanmıyorsanız tüketim bağımlısı olabilirsiniz. 


. Küresel indirim günlerinde insanlar indirime girmiş bir ürünü satın alamadığında pişmanlık ve hatta üzüntü yaşıyorsa, bu onun bağımlı olduğunu gösterir. 


. Bilgisayarı açtığımızda karşımıza çıkan alış veriş sitelerine tıklamadan, bakmadan geçemiyorsak da bağımlılık tehlikesi başlamış demektir. 


. Bir şey ihtiyacınız olmasa da alıyorsanız, durum bağımlılık problemi haline gelmiştir çoktan. 


. Yapılması gereken ise bir şeyin ucuz ya da pahalı olmasından önce “ ihtiyacım var mı yok mu?” sorusuna cevap aramalı. O ürünü almazsanız hayatınızda ne eksik kalacak, alırsanız ne katacak düşünün.


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Canan Eraslan
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »