Türkiye’nin Yer altı Mirası: BOR




Türkiye’nin Yer altı Mirası: BOR


Dünyada dört bin yıldır varlığı bilinen bor madeninin Türkiye’de ne zaman keşfedildiğine dair bilgi bulunmamakla beraber Roma İmparatorluğu döneminden beri Anadolu topraklarında bu değerli maden bor olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin yer altı mirası: BOR, son yıllarda kullanım alanıyla ön plana çıktı. Türkiye’de  dünya bor rezervinin yüzde 73’ü bulunurken, camdan temizlik malzemelerine, sağlıktan enerjiye kadar bir çok alanda kullanırken her geçen gün kullanım alanına bir yenisi ekleniyor. Bor madeni, Eti Maden tarafından çıkarılarak işlenip diğer madenlere göre çevre dost, öne çıkan özellikler, ekonomiye katkısıyla deyimi yerindeyse her geçen gün yıldızı parlamaktadır. 


Dünyada rezerv olarak bor madeni Türkiye’den sonra, ABD, Çin, Rusya, Kazakistan, Güney Amerika’da bulunmaktadır. Eti madende üretilen bor ürünleri, Türkiye’nin bu konudaki bütün ihtiyacını karşılayıp ayrıca önemli kısmını da ihracat yapıyor. Bor ihracatında son üç yıla bakıldığında mevcut  olan tablo gözle görülür artışı sergiliyor. Enerji ve tabi kaynaklar bakanı Fatih Dönmez Eti Maden’in yeni dönemdeki vizyonunu açıklarken,” Borda önemli bir teknoloji hamlesi başlattık ve İnşallah Türkiye bu alanda sadece ham madde değil, işlenmiş ürün ihracatında da önemli bir yere gelecek” dedi. 




Bor madeni önümüzdeki yıllarda daha da önemli olacak. Fosil yakıtların bitecek olması bor madenini alternatif olarak onu öne çıkarıyor. Türkiye’de bulunan rezerv tahmini olarak dünyaya 400-500 yıl yetecek bor madenini barındırıyor. Çevre dostu olan bor, geleneksel hidrokarbonlarla mukayese edilirse; atık olayı yok, emisyon üretmiyor. Sağlık alanında kanser gibi bazı hastalıkların tedavisinde, tarım alanında bitkilerin olmazsa olmazı durumundadır. Cam sanayisinde kullanımı çok önemli, bor katılmamış bir camı fırına koyduğunuzda parçalanır. Bor katılmış olan bir cam ise daha dayanıklı olmaktadır. Türkiye’nin yer altı mirası: BOR stratejik bir ürün, savunma sanayisinde de önemli yeri olduğundan, devlet ve millet olarak önemini bilerek bu mirasa sahip çıkmalıyız. 


Kaynak: TRT Haber           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »