Japonların Yüz Tanıma Sistemi Havalimanlarında
Gelecek yıl 2020 yaz olimpiyatları büyük bir organizasyon olarak Japonya’da düzenlenecek. Bu büyük organizasyon sebebiyle ülkeye gelen yabancı ziyaretçiler için Japon haber ajansı Kyodo’da yer alan habere göre 6 hava limanındaki kapılara “Yüz tanıma sistemleri” kurulacağı açıklandı. Japonların Yüz tanıma sistemi havalimanlarında sistem olarak çalışma şekli, ziyaretçilerin pasaportlarındaki fotoğrafları ile havalimanındaki kapılarda çekilen fotoğraflar karşılaştırılarak güvenliğin en üst seviyeye çıkartılması hedefleniyor.
Japonya’da ilk yüz tanıma sistemi ilk olarak 2017 yılında Haneda Havalimanında Japon vatandaşları için kullanılmaya başlanmış, sistem sonrasında 4 havalimanına daha kurularak genişletildi. 2020 yaz olimpiyatları nedeniyle bu yıl 6 havalimanında yüz tanıma sistemi kullanıma girecek. Gelecekte tüm ülkelerin kullanacağı yüz tanıma sistemi birçok ülke tarafından kullanılmaya başlandı. Çin’de başlayan sosyal kredi sistemi projesi nedeniyle yüz tanıma sistemi devrede, Skynet uygulaması ile dakikada 3 milyar insanın yüz taraması yapılmaktadır. Bu durumda sokaklarda yürüyen, şehirde dolaşan bir insanın yerinin bulunması en fazla beş dakika sürecek.
Japonya’da yüz tanıma sisteminin yabancı ziyaretçiler için kullanılacak olması ister, istemez George Orwell’in “1984” kitabını akla getiriyor. Çin’de uygulamaya konulan sosyal kredi sistemi kendi vatandaşlarını dijital ortamlarda izleyeceğini de göstermektedir. Yüz tanıma sistemi ve sosyal kredi sisteminin insanlığa format atacağını, özgürlüğünü kısıtlayacağını savunanların yanında, suçluyu yakalama, suç oranının düşeceği, kadına şiddetin kontrol edilebileceğini savunanlarda bulunmaktadır. Havalimanlarındaki yüz tanıma sistemleri, sokaklarda yapılacak uygulamayla istendiğinde şehirde dolaşan bir şahıs beş dakikada bulunabilecek. Yüz tanıma sistemi, sosyal kredi sistemi gelecekte insanlığın bir gerçeği olarak karşımızda durmaktadır.
İlginizi çekecek yazılar:
https://heybiliro.blogspot.com/2018/12/sosyal-kredi-sistemi-nedir.html
https://heybiliro.blogspot.com/2019/01/kadna-siddeti-yapay-zeka-onler-mi.html#more
Kaynak: AA, TRT Haber
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler