Yerli Mühimmatlar Betonu Deliyor




Yerli Mühimmatlar Betonu Deliyor


14. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarı IDEF 2019’da da sergilenen, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen yerli mühimmatlar betonu deliyor, delici bombaların en büyük özelliği yer altı ve üstündeki hedeflere karşı beton delici mühimmat olarak tasarlanmış olmasıdır. IDEF 2019 lansmanı yapılan ürünlerin gelişimini anlatan ve yeni ürünler olduğuna dikkat çeken TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, Mk -82, Mk-83 gibi uçaktan atılan mühimmatlara eşdeğer geometride; kanatlı güdüm kiti, hassas güdüm kitiyle kullanılacak SERT-82 ve SARB- 83’ü ilk kez tanıttıklarını anlatırken söz konusu mühimmatlarla ilgili bilgiler verdi:


“Bunların temel özelliği delici, sert hedefler için kullanılacak olmaları. Mağaralar, uçak pistleri, hangarlar, sığınaklar, barajlar gibi öncelikli hedeflere yönelik geliştirildi. SERT-82 ,  1 metrelik betonu delebilecek. Betonu deldikten sonra delip içindekileri imha edecek. Bunlar farklı harp başlığı özelliği ile termobarik patlayıcılarla kullanılabilecek yeni nesil mühimmatlar. Kuvvetlerimize, kuvvet komutanlarımıza da anlattık, kendilerinin de beklediği ürünlerdi. Kısa zamanda seri üretimle envantere gireceğini umuyoruz.  
         


Zaten Bu çalışmalar belli talep sonucu ortaya çıkıyor. TÜBİTAK SAGE olarak savunma sanayisinin en büyük tasarım ofisiyiz, Ar- Ge merkeziyiz. Biz geliştiriyoruz, seri üretimi de bu konudaki profesyonel firmalarımıza devrediyoruz. Seri üretimi tamamlandıktan sonra TSK envanterine alınabilir, ihracat potansiyeli olan ürünler bunlar. Türk savunma sanayisinde ihracat konusunda son yıllardaki ivmemizi artıracaklarını düşünüyoruz” dedi. 


Yerli beton delici olarak tasarlanan mühimmatlar, harp başlığı teknolojisine sahip ön delici kısımdan sonra önceden şekillendirilmiş parçacıklarla ikincil hedeflere karşı yüksek etkinlik göstermektedir. Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine girecek olan yerli mühimmatlar gücüne güç katacak.  


Kaynak: AA, TRT Haber  




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »