Yerli Tohum “Hüseyinbey” Çiftçiyi Sevindirecek




Yerli Tohum “Hüseyinbey” Çiftçiyi Sevindirecek


İstanbul merkezli bir firma tarafından anaç tohumları Trakya bölgesinde üretilen ve Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde yapılan geliştirilme faaliyetleriyle yerli tohum “Hüseyinbey” çiftçiyi sevindirecek. Yerli tohum “Hüseyinbey” ülke şartlarına uygun oluşu, yüksek verim kapasitesiyle dikkat çekiyor. Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Eser, yerli tohum ile ilgili yaptığı açıklamada insan sağlığı, iklim şartları, uygunluk ve yüksek verim açısından önemini vurguladı. 


Tohumda yerli ve milli bir sistem kurmak istediklerini söyleyen Eser, “ Biz artık tohumda dışarıya para vermek istemiyoruz. İthal tohum tüketilsin istemiyoruz. Yerli tohum olsun, çiftçimize güvenilir tohum temin edelim, hem de sektör insanımızın elinde olsun istiyoruz. Tohumdan kazanan da bizim insanımız olsun. Ekonomiye ciddi bir katkımız olsun istiyoruz. Türkiye’nin tohumculuktaki hacmi yaklaşık 5 milyar dolar. Şu anda 2 milyar dolar seviyelerine ancak çıktık. Bizim 5 milyarlık dolarlık bu pazarı canlandırmamız lazım. Bu 5 milyar dolarlık pastanın büyük payını da yerli sermaye alsın” dedi.



Tarım danışmanı Hacı Ali Ünal yerli tohum “Hüseyinbey” ıslah çalışmaları hakkında bilgi verdi:” Önce Türkiye genelinden yerel tohumlar toplandı. Bu tohumlar ekilerek birbirlerine melezlendi. Bu melezlemeler sonunda ıslah metodu olarak ‘bulk’ yöntemi kullanılarak bunların içinden 4 yıl başak seçildi. Bu seçilen başaklar daha sonra verim denemelerine tabi tutuldu. Bu denemeler esnasında diğer çeşitlerle yarıştırıldı. Ve sonunda Türkiye’nin 7 lokasyonunda uygulandı” dedi. 


250 dekarlık arazide “Hüseyinbey” yerli tohumu kullanan Karatay Göçü Mahallesi çiftçilerinden Abdullah Yılmaz tecrübelerini aktardı:” Tohumun denemelerinden memnun kaldıktan sonra ekim alanını genişlettik. Verimi gerçekten yüksek. İthal tohumlarla yarışabilecek bir çeşit. Soranlar oluyor. Memnun olduğumuzu söylüyoruz. Kendini gösteren diğer çeşitlerden farkını belli eden bir tohum. Yerli çeşitlerin artmasını istiyoruz. Çünkü bu yerli ve milli bir tohum ve ekonomimize katkısı büyük. Bu şekilde yüksek verimli yerli çeşitler üretebilirsek hububat çiftçisi olarak daha iyi kazanabiliriz” dedi. 




Türkiye üretimini birkaç yıl içinde 30 milyon tonlara çıkartmak zorunda olması, un ihraç ederek ithalatçı konumundan çıkması gerektiğini söyleyen Eser, “ Bizim buğdayda toplamda 6,5-7 milyon hektar ekim alanımız var. Buralardan 10 sene içinde 30 milyon tonlara, 40 milyon tonlara, hatta 50 milyon tonlara çıkacak potansiyele sahibiz. Bunun için tohum ıslah çalışmaları önemli” diye yerli tohumun önemini belirtti. Yerli tohum ıslah çalışmaları milli tarım için çok önemli olduğundan destekliyoruz. 
,

Kaynak: AA                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »