ASELSAN’dan Akıllı Mühimmat “Atom”

Hamza Aslan



ASELSAN’dan Akıllı Mühimmat “Atom” 


ASELSAN’dan akıllı mühimmat “Atom”,  hava tehditlerine karşı namlulu silah sistemlerinin etkinlik düzeylerinin artırılması amacıyla geliştirdiği 35 mm parçacıklı akıllı mühimmat “Atom” göreve hazır. Savunma Sanayi Başkanlığı ile 27 Aralık 2017 tarihinde imzalanan 35 mm Hava Savunma Sistem modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat tedariki sözleşmesi kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı Atış Poligonunda yapılan ilk teslimat 35 mm Parçacıklı mühimmat (Atom) kabulü için icra edilen atış ve testler tamamlandı. Havadan gelecek tehditlere, havadan karaya atılan füzelere, insansız hava araçlarına ve benzeri tehditlere karşı yeni nesil programlanabilir parçacıklı mühimmat kullanımını gündeme getirdi.




Akıllı mühimmat Atomun mühimmat konsepti; havadan gelen tehdit unsurunun yüksek kinetik enerjiye ve penetrasyon yeteneğine sahip parçacıklardan oluşan bir bulut içerisine bırakılmasıyla, klasik mühimmat tipleri ile etkinlık sağlanamayan birçok hava tehdidine karşı maliyet etkin olmasıyla iyi bir hava savunma çözümü sağlayabiliyor. 


ASELSAN tarafından yapılan akıllı mühimmat atom, küçük ve hızlı hedeflere karşı parçacıklı mühimmat ile birlikte namlulu silahlarla kullanıldığında namlulu silahların etkinliğini artırmaktadır. Yüksek vuruş hassasiyetini ise hassas zaman sayma, ölçülen mühimmat çıkış hızına göre düzeltmeli zaman programlama sayesinde yakalıyor. Akıllı mühimmat Atom çok görev amaçlı olarak tasarlanmış. Görevlere yönelik üç farklı versiyonu bulunurken, geliştirilmiş parçacık saçılımına sahip, 4 kilometre menzille, elektromanyetik karıştırmaya karşı dayanıklı, havadan karaya füzeler, seyir füzeleri, insansız hava aracı(İHA), helikopterler, çeşitli kara hedeflerine karşı etkinlik sağlıyor. 




Atom 35mm ZMA; ana muharebe tankları, zırhlı muharebe araçları, hafif zırhlı/ zırhsız araçlar, piyade birlikleri, bina, korunak, sütre gerisindeki taarruz eden birlikler ve İHA’lara karşı etkin kullanılıyor. Ülkemizin çok katmanlı hava savunma sistemi önemli bir nokta olan 35 milimetre hava savunma sistemleri modernizasyonu ve parçacıklı mühimmat tedariki sözleşmesi kapsamında, havadan karaya füzelere karşı etkinliğini kanıtlayan ve Füze Avcısı ünvanını alan hava savunma top sistemlerinin seri üretimi de bu arada gerçekleştiriliyor. ASELSAN’dan Akıllı mühimmat Atom Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katacak.


Kaynak: AA, TRT Haber      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »