Çöpten Üretilen Elektrikle 3 Bin Ev




Çöpten Üretilen Elektrikle 3 Bin Ev


Bitlis’in Güroymak İlçesi Rahva bölgesinde katı atık depolama tesisi kuran Erdal Yalçın, Bitlis Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin kent merkezi ile bazı ilçelerden topladığı günlük yaklaşık 110 ton çöp, bu tesislerde işlenerek ekonomiye kazandırılıyor. Belediye ekiplerince toplanan çöpler, katı atık düzenli depolama ve bertaraf alanında biriktiriliyor. Toplanan çöpler 14 metre derinlikte 200 metre genişlikte olan alana taşınıp üzeri kapatılıyor. Üzeri kapatılan çöplerin altında biriken metan gazından üretilen elektrik Güroymak Enerji Nakil Hattına aktarılıyor. Katı atık depolama tesisinin 17 kişilik bir istihdam sağladığını söyleyen Yalçın,


“ İş makineleri ile açtığımız sahada yaklaşık 50 metre kil tabakası serip sıkıştırıyoruz. Ardından membran ve jeotekstil keçe seriyoruz. Son aşamada da çakıl atıyoruz. Bu işlemler yapıldıktan sonra günlük gelen çöpleri bu düzenli depolama sahasına aktarıyoruz ve üstünü hafriyatla kapatıyoruz. Gazı toplayabilmek için yatay ve dikey delikli borular atıyoruz. Burada toplanan gaz motora yakıt olarak gönderiliyor. Gönderilen yakıttaki kinetik enerjiyi potansiyel enerjiye dönüştürerek Bitlis- Güroymak hattına aktarıyoruz” dedi. 




Tesislerden çöp suyunun yer altı sularına sızmaya karşı çeşitli önlemler aldıklarını da söyleyen Yalçın,“Şu anda 1,4 megawat enerji üretiyorum. Bunu 4 megawata çıkardığımda 6 bin 700 haneyi beslemiş olacağım. Bu Bitlis için de faydalı bir işlem olacak” dedi. Bitlis’te bu tesislerde 2 aydır çöpten elektrik ürettiğini söyleyen Yalçın, şehirdeki tüm çöplerin toplanarak tesislerde biriktirilmesiyle çevrenin de kirlenmekten kurtulduğunu, diğer türlü Bitlis deresine dökülmesini önlediklerini anlatan Yalçın, “ Çöplerin dereye dökülmesi hem insan sağlığına hem de çevreye zararlı. Görüntü olarak da rahatsız edici. Ayrıca bazı ilçe ve beldeler de vahşi, depolama alanlarına çöplerini atıyor. Bunların da sahamıza getirilmesini istiyoruz” dedi.



Katı atık depolama tesisi çevre dostu olduğunu ispatlarken, 3 bin evin enerji ihtiyacını karşılaması ile boşa atılacak bir çöp dahi olmadığını gösteriyor. Her il ve ilçeye yaygınlaşması yerinde olacak bir tesis ve bu gün Medyada yer alan haberde, Türkiye’de gıda israfı, çöpe atılan ekmek ve diğer israflarla yıllık 555 milyar israf ediliyor. Bu yapılan israfla her sene 3 yeni havalimanı yapılabileceği söyleniyor.


Kaynak: AA, TRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »