İş Görüşmelerini Robotlar Yapacak




İş Görüşmelerini Robotlar Yapacak


Robot teknolojisi ve robotların girmediği alan neredeyse kalmadı. İsveç’te yapay zeka teknolojisi ile geliştirilen robotlar aracılığıyla bazı şirketler iş görüşmelerini, kişileri değerlendirmeye başladı. Yapay zeka ve robot teknolojisi tarımdan siber güvenliğe, sağlıktan ulaştırmaya birçok alana girmişken artık iş görüşmelerinde, işe alım mülakatlarında robotlar kullanılacak. Robotların işe alım mülakatlarında kullanımı bazı ön yargıları da kaldırarak (dış görünüşü, etnik köken) yok sayıyor. 




İsveç’teki bir teknoloji şirketi Stockholm’de geliştirdiği robota “Tengai” adını verdi. Tengai’nin özelliği halkla ilişkiler uzmanı yerine mülakata giriyor ve adaya sorular yönelterek ihtiyaç duyulan bilgi verileri alıyor. Dış görünüş olarak robot insan kafası şeklinde ve ekranına yüz görüntüsü yansıtırken, robot ayrıca yüzüne bazı ifade, mimik ve jestleri de yansıtabilmektedir. 
  


Robot Tengai iş görüşmesinde ve işe alım mülakatında adaylara sorular yöneltiyor; yaşı, cinsiyeti, görünüşü, etnik kökeni, aksanı gibi faktörleri yok sayması, ön yargısız iş görüşmesini sebep oluyor. Bu yöntem şimdiden İsveç’te bir belediye’nin iş başvurularında kullanılmaya başlandı bile, Tengai’nin yakın gelecekte iş görüşmelerinde adaylara ön yargısız mülakat yapmalarında örnek oluşturarak bu alanda yeni bir çığır açacak gibi görünüyor.


Kaynak: TRT Haber         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »