İnsana Çok Benzeyen Robot Ai-Da




İnsana Çok Benzeyen Robot Ai-Da


İnsansı bir yapay zekaya sahip, ultra gerçekçi özellikler, insana en çok benzeyen, bilim kurgu filmlerinden fırlamış da gelmiş, robot Ai- Da’nın gerçekçi yüz hatlarına sahip görüntüleri paylaşıldı. Robot ve yapay zeka teknolojisinde çalışmalar hız kesmeden devam ederken, çalışmaların amacını gerçekçi, insansı robotlar üretebilmek diye özetleyebiliriz. Robotlarda tekinsiz vadi önermesi adı verilen önerme gereği iki seçenek olarak insana benzemeyen veya insana çok benzeyen olma durumu mevcuttur. Ancak ara formlar genel olarak tekinsiz ve rahatsız edici olarak düşünülmektedir.


İngiltere’de Oxford’da kendi özel tanıtımı yapılacak olan Ai- Da’nın adı ise matematikçi Ad Lovelace’ten aldığı belirtilmiştir. Ai-da resim çizebilen ilk ultra gerçekçi robot olarak anlatılırken, Oxford’da düzenlenen Unsecured Futures adlı sergide insanların karşısına görücüye çıkacak. Etkinlik kapsamında robotun yaptığı işler de sergilenecek. Robotun yapay zeka ve algoritmaları Oxfort Üniversitesinde üretilmiş olup yüz hatları olarak en insansı robot olduğu söyleniyor. 




Robot resim dışında yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Sanatçı robot’un heykel çalışmaları, video düzenlemeleri, tablolar olması onu ilk insansı profesyonel sanatçısı ve kendi sanat eserlerini yapan robot yapmaktadır. Serginin yapılacağı Galerinin sahibi Aidan Meller, Ai- Da’yı sunmaktan dolayı heyecanlı olduğunu ve yapay zekanın öncüsü performans sanatçısı Ai- Da’nın ilham verici olduğunu söylemiştir.  Sergiye katılacak olan katılımcılar ile Ai- Da arasında olabilecek diyaloglar merak ediliyor. Yapacağı resmi öncelikle kendi perspektifine yansıtıp  sonra eserlerini üretiyor. İsaac Asimov’un yıllar önce yazdığı romanı “Ben Robot” kitabındaki sorguladığı “ Bir robot resim çizebilir mi?” sorusu sanırım yanıtını almış oluyor. 


Kaynak:  https://www.dailymail.co.uk/news/article-7098025/Meet-Ai-Da-worlds-humanoid-robot.html        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »