ASELSAN’dan Tanklara TEPES Sistemi




ASELSAN’dan Tanklara TEPES Sistemi


Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yürütülen Fırat- M60T projesiyle beraber tankların sütre gerisinde veya mevzide iken emniyetli bir şekilde gözetleme ve hedef tespiti yapmasına imkan sağlamak için tanklara TEPES sistemi ( Teleskobik Periskop sistemi) tedarik edilmesi çalışmaları başlatıldı. İlk etapta proje kapsamında  73 tanka TEPES entegrasyonu sağlanacak. Projede belirlenen uygulama takvimine göre sistem kalifikasyon testleri tamamlanırken teslimatlar da devam ediyor.  


ASELSAN’dan tanklara TEPES Sistemi geliştirilerek, M60TM tanklarının muharebe etkinliği seviyesi de artırılmış, görüş sistemleri ile tanklara, her türlü hava ve coğrafi şartlarda yüksek hassasiyet, üstün hedef tespit ve gözetleme yeteneği sağlanıyor. Sistemin özelliği entegrasyon işleminden sonra tanklar ve zırhlı araçlar düşmana görünmeden tespit yeteneği ve bu sayede muharebe ortamında zamanında müdahale ve taktiksel anlamda üstünlük kazandırıyor. 


TEPES’in özellikleri arasında hareket tespiti, hedef takibi, sektörel tarama, diğer sistemlerle (Lazer Uyarı Sistemi, Uzaktan komutalı Silah sistemi ve benzeri) entegrasyonu kolay, hedef koordinatlarının tespiti ve video kaydı gibi yeteneklerini saymak mümkündür. Bu yetenekler tankların ve zırhlı araçların beka kabiliyetlerini artırmaktadır. Sistem kullanılabilirlik olarak sadece tanklara ve zırhlı araçlara değil, sabit askeri üs bölgelerine de yerleştirilebilir modüler bir yapıya sahip bulunmaktadır.


Özellikleri arasında mevcut olan teknik donanımıyla hassas şekilde termal ve Tv görüntüsü alması, 20 kilometreye kadar olan lazer mesafe ölçümü yapması, yükseltilebilir direk 2,5 metre yüksekliğe ulaşan sistem, INS entagrasyonu ile hedef koordinatların tespitini yapmaktadır. Otomatik hedef takibi yapan, geniş gözetleme imkanı ile kara ve hava hedeflerinin gözetlenmesi ve tespitine imkan veren sistem Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katacaktır. 


Kaynak: AA, TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »