Kırıklar İçin Yerli Çivi Üretildi
Yerli ve milli rüzgarı, güzel haber, Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalından geldi. Dize yakın kısımda görülen kırıkların tedavi edilmesi için tamamen yerli ve milli çivi üretildi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kemik Kıkırdak Doku Biyoteknoloji Araştırma- Geliştirme Merkezinin Tıpsan firmasıyla çalışarak geliştirdiği ve ismini DACFİN ( Distal Angular Condiller Femoral İntrameduller Nail) olarak belirledikleri çivi, birden fazla kırıkta kullanılacak olan yerli çivi hastaların daha çabuk iyileşmesini sağlayacak olmasıyla umut oldu. Merkez müdürü ve DEÜ Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, ekibinden Doç. Dr. Ahmet Karakaşlı ile beraber 2013 yılından itibaren biyomekanik ve makine mühendisliği bölümleriyle çalışma yürüttüklerini, ayrıca TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin patentini aldıklarını söyledi.
Proje kapsamında beraber çalıştıkları Türk firması TIPSAN ile altı ay önce yerli çiviyi hastalara uygulamaya başladıklarını belirtti. DACFİN çivisi ile ilgili bilgi veren Havıtçıoğlu,” Mevcut kılavuz sistemiyle birlikte yapıldığı için ameliyatlar daha az kesiyle yapılıyor. Hastada daha az kanama oluyor, ameliyatlar daha az sürede tamamlanabiliyor. En önemli avantajı ise eklem içinden değil kondil dediğimiz uyluğun yan tarafından giriş yapıldığı için ekleme ve eklemin içindeki bağlara zarar vermeyecek bir sistem olmasıdır. Hayata geçirdiğimiz çivi dünyanın başka bir yerinde kullanılan bir çivi değil. Tamamen yeni bir çivi, Türkiye’de üretilmiş yerli ve milli bir çivi. Bu çivi, medikal anlamda yurt dışına bağımlılığı da azaltacak. DEÜ Laboratuvarlarında geliştirilen sistemin optimizasyonu sağlanmış, yerli firmamız üretime uygun hale getirdi. Biz bu çiviyi kondil çivisi olarak tanımlıyoruz”
Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu İngiltere’de düzenlenen Avrupa Ortopedi Araştırmalar Cemiyeti Toplantısında DACFİN çivisinin sunumunu yaptıklarını ve tıp çevreleri tarafından beğeni kazandığını ifade ederken, “ Bu tür çalışmaların ülkemizde geliştirmesi hem üniversiteler hem de ülkemiz için ekonomik artılar sağlayabilecektir. Bize destek verdikleri için üniversite yönetimine de çok teşekkür ederiz” dedi.
Kaynak: AA, TRT Haber
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler