Sıfır atık Kasabası Kamikatsu
Japonya’nın güneyinde bir kasaba, sokaklarında çöp kamyonu dolaşmıyor, dünyaya örnek gösterilen sıfır atık kasabası Kamikatsu, hayata geçirdiği “sıfır atık projesi “ ile dünyanın gündemine oturdu. “Sıfır atık projesi” kamikatsu’da 2003 yılında uygulanmaya başlandı. Öncesinde toplanan çöpler yakılıp imha ediliyordu. Çöpleri yakma işleminden vaz geçilerek, geri dönüşümle doğaya kazandırma yoluna gidilerek uygulama başlatıldı. “Sıfır atık projesi” uygulaması başlatıldığında broşürler dağıtılarak halkın bilinçlendirilmesi sağlandı. Broşürlerde evlerde çöplerin nasıl ayrıştırılacağı, kategorilendirilmesi aşama aşama anlatıldı.
Ayrıştırma işlemi yaklaşık 45 kategoride yapılıyor. Organik atıklar, cam ürünler, pet şişeler, gazeteler, piller, makyaj malzemeleri ve diğer atık malzemeler en az yer kaplayacak şekilde paketleniyorlar. Kamikatsu halkı yapılan bilinçlendirmeden sonra paketlenen atıkları kendi imkanları ile geri dönüşüm merkezine götürüyorlar. İmkanı olmayan, götüremeyenler için ise atık toplama araçları devreye giriyor.
Sıfır atık projesinin en önemli özelliği, halkı sıfır atığa teşvik etmesi, getirilen atıkların doğru kategoriye göre paketlenmesine göre ev, ev puan veriliyor. Merkeze getirilen atıkların miktarı, kategorisi ve paketlenmesine göre verilen puan, kasaba halkına para olarak yansıyor. Geri dönüşüm merkezi gelen atığa göre kasaba idaresine para ödüyor. Kasaba idaresi aldığı parayı puanlama sistemine göre paranın dağıtımını yapıyor.
Geri dönüşüm merkezinde kullanılabilecek durumda olan ikinci el ürünler, kıyafet ve elektronik eşya gibi ürünler ayrılıp ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. 2003 başlayan sıfır atık projesiyle kamikatsu’da şu an atıkların yüzde 80’ini ayrıştırılıyor. Muhteşem doğası, şifalı kaplıcalarıyla öne çıkan bu şirin kasabada hedef 2020 yılında sıfır atığa ulaşmak. Türkiye'de de sıfır atık projesi başlatılmış ama puanlama sistemi teşvik eder mi? sorusunu sormadan edemiyoruz. Kamikatsu kasabası örnek alınıp turistik beldelerimizde sıfır atık projesi pilot uygulama olarak başlatılabilir mi?
Kaynak: TRT Haber/ Fatih Oruk
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler