ASELSAN Denizde İlke İmza Atıyor




ASELSAN Denizde İlke İmza Atıyor


Türkiye’nin Gururu ASELSAN tarafından yürütülen Deniz Kuvvetleri Komutanlığının elektronik harp alanında en büyük projesi olan Deniz Elektronik Harp süiti Tedariki projesinin fabrika kabul testlerinin ilki başarıyla gerçekleştirildi. Çok maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu Projesiyle beraber, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzak coğrafyalarda, insani yardım harekatından muharip olmayanların tahliyesine, arzu edilen bir bölgede kara harekatı icra edilebilmesine kadar, başka ülkelerin üslerine bağlı olmadan hava harekatı yapma yeteneğine kadar uzanan geniş yelpazede önemli kazanımlar sağlayacak.


ASELSAN’ın  Türk Savunma Sanayisinin lider teknoloji şirketi olarak bu projedeki görevleri arasında Deniz Harp Elektronik Harp Süiti’nin geliştirilmesi bulunuyor. ASELSAN ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arasında ilk çalışmalar 2007’de başladı ve sözleşmesi 2015’te imzalanırken, 2019’da ise Deniz Elektronik Harp süiti Tedariki projesinin fabrika kabul testleri başarıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sedef Tersanesi temsilcilerinin de katıldığı, Deniz Kuvvetleri komutanlığının elektronik harp alanındaki en büyük projesi, Deniz Elektronik Harp Süiti Tedariki Projesi’nin fabrika kabul testlerinin ilki, süitin ana yapı taşı olan Merkezi Yönetim Sistemi için ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesinde bu testler başarıyla gerçekleştirildi. 




Deniz Elektronik harp süiti; Merkezi yönetim sistemi, Elektronik Destek sistemi, Elektronik Taarruz Sistemi, Dekoy Atım Sistemi ve Lazer İkaz Sistemi’nden oluşuyor. Elektronik Harp Süiti, mevcut özellikleriyle dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor, yani ASELSAN denizde bir ilke imza atıyor. Merkezi Yönetim Sistemi; Elektronik Destek Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, Kızıl Ötesi Arama ve Takip, radarlar, savaş yönetim sistemi ve diğer gemiler üzerinden aldığı tehdit verilerini füzyon algoritmalarını da kullanarak işleyip Dekoy Atım ve Elektronik Taarruz sistemleri ile tehditlere karşı oluşturabilecek en etkin fonksiyonel imha yönetimine karar veriyor ve bunları uyguluyor.


 Deniz Elektronik Harp Süitinin teslimatı, 2020 yılı içerisinde TCG Anadolu gemisi üzerinde icra edilecek deniz kabul testleri yapılacak. TCG Anadolu gemisine Deniz Elektronik Harp Süiti’nin entegrasyonuyla başta güdümlü mermiler olmak üzere birçok tehdide karşı fonksiyonel olarak korunması hedefleniyor. Proje tamamlandığında Türk Deniz Kuvvetlerinin ilk Deniz Elektronik Harp Süiti olacak sistem, donanmanın elektronik harp alanındaki yapı taşı olacak ve birçok platformda kullanılacak. 


Kaynak: AA, TRT Haber             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »