İTÜ’den Sıvı Geçirmeyen Medikal Kumaş




İTÜ’den Sıvı Geçirmeyen Medikal Kumaş


4. AR- GE ve İnovasyon Zirvesinde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Ali Kılıç, hastanelerin ihtiyaç duyduğu katma değerli malzemeler: doktor önlükleri, hastane çalışanlarının kıyafetleri ve sedye kumaşı gibi alanlarda inovasyon kültürünü kullanarak, yenilikçi ürünler geliştirdiklerini söyledi: “Antibakteriyel ve itici yapıda ürünler yapıyoruz. Bu ürünlerde hastane enfeksiyonunu da tetikleyen belli problemler vardı. Antibakteriyel ürünler kullanılmıyor şu anda ülkemizde. Biz bu yenilikçi ürünlerden yaptığımız zaman hem kanı ve idrarı itiyor bu malzeme, özellikle önlüklerde ve sedye kumaşlarında, hem de antibakteriyel özelliği sebebiyle hastane enfeksiyonunun önüne geçiyoruz” dedi. 


İTÜ bünyesinde sıvı geçirmeyen, farklı kompozit (kaplama) ürünler geliştirdiklerini, hastane enfeksiyonlarını azaltan kaplama malzemeler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ali Kılıç, “Bu kompozitler ülkemizde üretilen fiber glas ve fiber karbon malzemelerden yapılıyor. Bu ürünleri kaplamada kullanırsak 600- 700 bar gibi basınçlara dayanabiliyor. Dolayısıyla şu anda popüler konulardan hidrojen depolama, LPG, CNG gibi gazların depolanması alanında kullanılıyor” dedi. 




İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kılıç, nano- fiber malzeme üreten bir cihaz geliştirdiklerini söyledi. Konu hakkında şu bilgileri verdi:” İnsan saçının binde 1’i kadar kalınlıkta fiber malzeme üretiyoruz. Geliştirdiğimiz makineyi You Tube’a yüklemiştik. Filipinlerden istediler. Makineyi şu anda sattık, buraya sadece göstermek için getirdik. Bunun dışında Hong Kong’a, Çekya ve İngiltere’ye satış yaptık. Yani Üniversite laboratuvarlarında üretilen bir teknoloji oralara kadar gitti.” 




Anadolu’nun dört bir yanından şirketlerle birlikte başarılı işler kurguladıklarını, geliştirdikleri makine ve ürünleri üretebilmek için çeşitli markalarla beraber ilerlediklerini belirten Kılıç, “Sağ olsun bu firmalar bizdeki bu yetkinliği keşfettikçe İTÜ’ye desteklerini artırarak devam ettiriyorlar. Bu malzemeleri biz üniversitede küçük ölçekte yaptıktan sonra firmalara götürüp firmalardan büyük ölçekte üretimini yapmalarını talep ediyoruz. Şu anda binlerce metre sıvı emmeyen kumaşlardan üretecek kapasitemiz mevcut. Çünkü bu firmalara da bir taraftan bu makinelerin büyük olanlarını tasarlayıp imal ediyoruz” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesinde Türk Bilim insanlarının üretimini yapmış oldukları hastane enfeksiyonlarına karşı antibakteriyel, sıvı geçirmeyen medikal kumaş ülkemiz adına büyük başarı ve ekonomiye katma değer sağlayacak gibi görünüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »