Helikopter Simülatörlerine Yerli Yazılım




Helikopter Simülatörlerine Yerli Yazılım


Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından tedarik edilen, HAVELSAN tarafından T129 Atak Helikopteri Simülatör projesi kapsamında geliştirilen Milli Taktik Çevre Simülasyonu (MTÇS), Yüksek mühendislik kabiliyeti gerektiren helikopter sistemlerinin simülasyon, taktik, çevre yazılımlarının yerli ve milli olarak geliştirilerek Türk savunma Sanayisinde simülasyon alanında ne kadar mesafe kat ettiğini ortaya koydu. Milli Taktik Çevre Simülasyonu proje kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslimi yapıldı. Simülatörler sayesinde muharip platformlara ait simülatörlerle sanal olarak kara, hava, deniz platformlarında olabilecek davranış modellenmesi ve gerekli taktik ortamların hazırlanarak üst seviye de eğitim hedeflendi.


Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen MTÇS sayesinde simülatör kullanıcıları, kapsamlı taktik ve harekat eğitimlerini, güvenli bir ortamda, her türlü harp ekipmanını kullanarak hiçbir riske girmeden ve maliyet etkin olarak yapmalarını sağlayacak. Simülatörler üzerinde eğitimlerini sanal oyuncularla etkileşime girerek müşterek görev yaparlarken, karşı kuvvet olarak da farklı roller oynayabilecekler.


Milli Taktik Çevre Simülatörü, Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen Atak Tam Görev Simülatörü, Atak Kısmi Görev Simülatörü, S70 Blackhawk ve AS532 Cougar Helikopter Simülatörleri ile entegre çalışabilecek ve Taktik Kontrol Merkezinde ortak eğitim yapmaya olanak sağlayabilecektir. HAVELSAN tarafından geliştirilme çalışmaları devam eden otonom ve sürü sistemleri yazılımları MTÇS alt yapısını kullanacak ve ayrıca sistemin yeniden kullanımına katkı sağlayacak. 


Pilotların eğitiminde Milli Taktik Çevre Simülatörü, gerçek zamanlı eğitim desteği, eğitim ihtiyacına göre senaryo oluşturabilme, kural tabanlı otonom davranış, varlık veri tabanına yeni parametrik platform ve alt sistemler ekleyebilme, arazi ve hava şartlarıyla etkileşim, simülatörlerden bağımsız münferit çalışabilme gibi özelliklere da sahip bulunuyor. MTÇS ile beraber daha önce kullanılan yabancı kaynaklı hazır, kapalı ve Türk Silahlı kuvvetlerinin ihtiyacına göre özelleştirilemeyen ürünlerin yerine, yeni projelerde yerli ve milli olarak geliştirilen bu ürün kullanılabilecek.
  

Kaynak: AA, TRT Haber                  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »