İnsansız Atış Platformundan “Mini Tank”




İnsansız Atış Platformundan “Mini Tank” 


Eylül ayında düzenlenen Türkiye’nin en büyük teknoloji fuarı olan,TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde sergilenen  ASELSAN ve Katmerciler tarafından geliştirilen Uzaktan Kumandalı Araç Platformu ( UKAP) yeni tasarımıyla, kazandığı üstün özellikleriyle göz kamaştırdı. UKAP üzerine yaptıkları çalışmalar sonunda  2 Nesil UKAP’ın (UKAPII)ortaya çıktığını söyleyen Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, son kullanıcılarla yapılan görüşmeler sonrası belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden tasarlandığını anlattı: “UKAP –II, yeni tasarım sayesinde yüzde 100 yerli uzaktan kumandalı ve otonom  mini ana muhabere tankı seviyesinde performans sergileyecek bir araç olarak yeniden sahneye çıktı” dedi.




 UKAP II’nin çok düşük termal iz özellikleri gösterdiğini, aracın elektrikli ve hibrit modelleri bulunduğunu anlatan Katmerci, “UKAP, her türlü sürüş koşulunda ( Yüzde 60 tırmanma dahil) stabilizasyonu yüksek atış imkanı, yüksek hız ve mobilite, zırh opsiyonu, anti- tank roketler dahil çok çeşitli silah sistemlerinin kullanımına müsait, sınıfında dünya ölçeğinde öncü bir araç olarak yenilendi. 


Opsiyon olarak sunduğumuz uydu bağlantısı ile kumanda menzili sınırsız hale getirildi. Gece gündüz operasyon icra edebilen aracımız çok amaçlı bir platform. Ağır ve hafif silahlara sahip silah istasyonu, keşif gözetleme aracı, hasta taşıma aracı, yük taşıma aracı, roket platformu ve amfibi çıkartma operasyonlarında görev alabilecek konfigürasyonlarıyla kullanıcıya geniş bir yelpaze seçenekleri sunuyor” dedi. 




ASELSAN İnsansız Kara ve Deniz Araçları Program Müdürlüğü Proje Mühendisi Taha Gayret UKAP II ile ilgili şunları söyledi:” Kendi başına sınırda otonom olarak devriye atarak, bölgeyi haritalandırarak, çevreyi izleyerek hem çevre hakkındaki bilgileri hem de tespit ettiği hedefleri merkeze gönderebilecek” dedi. Gayret, UKAP –II ‘ye yönelik AR- GE çalışmalarının devam ettiğini, 2020’nin sonlarında aracın son halini alacağını söyledi. İnsansız atış platformu “mini tanka” dönüşümüyle güvenlik güçlerinin gücüne güç katacak. 


Kaynak: AA, TRT Haber                                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »