Dijital Tarım Projesi





Dijital Tarım Projesi


Tarlaya yerleştirilecek dijital ziraat istasyonları gübreleme, ilaçlama, hasat sürecine yönelik tavsiyelerde bulunacak, çiftçinin gözü arkada kalmayacak Akıllı ziraat uygulamaları ile tarlalar dile geliyor. Vodafone’un İş Bankası iş birliğiyle hayata geçirdiği Dijital tarım Projesi ile her tarla toprak sahibine akıllı öneride bulunabilecek. Mersin’in Silifke ilçesinde pilot uygulaması yapılan proje kapsamında İş Bankası da 36 aydan 60 aya kadar kredi olanağı sunacak. Projeyle beraber şuana kadar 10 istasyon kurulumunun gerçekleştirildiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, “Pilot projeye önümüzdeki dönemde 20 istasyon ile devam edilecek. Toplamda 30 istasyonun devreye alacağız” dedi.

Şahin, IoT teknolojilerinin üretimde minimum yüzde 25 artış sağlarken enerji ve su maliyetlerinde ise yüzde 50 tasarruf imkânı sunduğuna dikkat çekerek, “Dijital ziraat İstasyonunda 300’e yakın sensör bulunuyor. Toprağın nemini ve standardını, ayrıca hava durumunu anlık takip eden ve haşere, doğal afet gibi mevzularda erken uyarı veren bir ürün. İstasyona pafta numarasını girdiğinizde bir tek o tarlaya özel önerilerde bulunuyor. Bu çözümle, çiftçilerimiz 7 gün 24 saat ne süre isterse cep telefonundan tarlasını uzaktan da takip edebilecek ve mahsulünü sağlama alabilecek” diye ifade etti. Şahin, iki yılda kendini amorti edecek olan Dijital tarım istasyonlarının gelecek yıldan itibaren Türkiye’deki tüm çiftçilere bu hizmeti sunabileceklerini ifade etti.

Projeden yararlanmak isteyen çiftçilere 36 aydan 60 aya kadar kredi imkânı sunduklarını dile getiren Türkiye İş Bankası Genel Müdür yardımcısı Şahismail Şimşek de “Çiftçilere istasyonların kurulumu için kredi Dijital ziraat Kredisi kullandıracağız. Dijital tarım Projemizin, ülkemiz ve ziraat sektörüne önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz”  ifadelerini kullandı.

Dijital tarım İstasyonu, hava durumunu anlık olarak takip ederken, toprağın nemini ve standardını de analiz ediyor. Haşere, naturel afet şeklinde konularda da erken uyarı sistemi mevcut. Çiftçilere tarımsal işlemlere dair sulama ve gübreleme vakit önerileri sunan ürün, ayrıca toprak sıcaklığı ve nemine bağlı tohum ekim zamanını öneriyor; gübreleme, ilaçlama, budama, hasat zamanına yönelik iş planlaması yapılmasına yardımcı oluyor. 

Dijital ziraat İstasyonu ile tarımsal veriler anlık takip edilip depolanıyor, analiz ediliyor ve güvenli bir halde raporlanabiliyor. Elde edilen verilerle risklere karşı efektif tedbirlerle, daha güvenli tarım üretimi yapılması ve üretimin daha verimli hale gelmesi sağlanıyor. Çiftçilere online ortamda uyarı gönderilmesini elde eden sistem, tarlaların kameralar vesilesiyle canlı olarak uzaktan takip edebilmesini de mümkün kılıyor. Enerjisini güneşten alıyor. Solar panel, dahili batarya ve GPRS modülüne haiz dijital ziraat istasyonu hava sıcaklığı ve nem sensörü ile beraber geliyor. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Ömer Temür
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »