Dolandırıcıların gözdesi kart kopyalama




Dolandırıcıların gözdesi kart kopyalama


Teknolojideki gelişmeyle birlikte dolandırıcılık şekilleri de hızla değişiyor ve artıyor. İstanbul emniyet Müdürlüğü Siber suçlarla mücadele biriminin verilerine göre, 2019'da en fazlaca başvurulan dolandırıcılık yöntemi ‘kart kopyalama’ oldu. Gelişen teknoloji günlük yaşamda birçok kolaylık sağlıyor. Ancak bu gelişmenin yararı kadar zararı da var. Özellikle son yıllarda teknoloji kullanarak meydana gelen dolandırıcılık suçlarında artış söz konusu.

İstanbul güvenlik Müdürlüğü Siber suçlarla mücadele birimi bu tür suçları önlemek için 7 gün 24 saat mesai yapıyor. İhbarlar değerlendiriliyor, tespit çalışmaları yapılıyor ve suçlular hakkında yasal işlem uygulanıyor. Dolandırıcılar çoğu zaman mobil cihazlar ve ödeme kanalları üzerinden saldırı gerçekleştiriyor. Bu aşamada da kullananların dikkat etmesi gereken bazı mevzular bulunuyor.


Mobil cihazlara gelen bildirimler, toplumsal medyada karşımıza çıkan gerçek görünümlü düzmece paylaşımlar, kredi kartı kullanımları. Dolandırıcıların son yıllarda maksimum kullandığı yöntemlerin başında geliyor.




İlk sırada kart kopyalama var


Dolandırıcılar, ATM’lere yerleştirdikleri harici cihazlarla ve yazılımını değiştirdikleri feyk POS cihazlarıyla kart bilgilerini ve şifreleri ele geçiriyor. Bu, 2019 senesinin Eylül ayına kadar maksimum başvurulan dolandırıcılık yöntemi. Yaşanan 1229 vakada 64 kişi yakalandı, 49 kişi ise tutuklandı. Aynı yöntemle 2017 yılında 712 vaka yaşanırken, 54 soruşturma gerçekleşti, 31 kişi tutuklandı. Son 3 yılda bu yöntemin minimum kullanıldığı dönem 2018 oldu. Yaşanan 379 olayda 207 kişi yakalandı ve 34’ü tutuklandı.


Düzmece sitelere ve paylaşımlara dikkat


Phishing, kısaca kimlik dolandırıcılığı. Dolandırıcılar arasında git gide yaygınlaşan bu yöntem, kişileri kullandığı mobil cihazlar üzerinden yakalıyor. Günümüzde bankacılık işlemleri başta olmak üzere birçok işlem, mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar da bu tercihi manipüle ederek gizli saklı detayları ele geçiriyor. Telefona gelen asılsız bildirimler, sosyal medyadaki gerçek görünümlü sahte kampanya ve hediye paylaşımları en sık görülen örnekleri. Bu yollarla kullanıcı, sahte bir internet sitesine yönlendiriliyor. Kullanıcı banka ya da resmi bir kurumun internet sitesine girdiğini zannederken, aslında özenle hazırlanmış dolandırıcıların sitesine bilgilerini giriyor.

Bu işlem sayesinde dolandırıcılar kullanıcının gizli bilgilerini ele geçirip banka hesabını boşaltabiliyor.





Bu durumda maksimum dikkat edilmesi gerek nokta web sitelerinin başında yazan ‘https’ eklentisi ve kilit görseli. Bu ibarelerin bulunmadığı bir siteye bilgi ve şifre girişi yapılmaması gerekiyor.
 
‘Phishing’ yöntemiyle dolandırıcılığın zirve yaptığı yıl 2019. Eylül ayına kadar 619 vaka yaşanırken, bu olaylar hakkında 71 fert gözaltına alındı, 26 fert de tutuklandı.

Ek olarak 2017’de yaşanan 21 olayda 18 fert tutuklanırken, 2018 senesinde yaşanan 20 vakada da 18 birey tutuklanarak yargılandı.


Çağrı merkezi dolandırıcılığı ve özel hayatın ihlali suçlarında düşüş var

‘444’ ya da ’0800’ ile başlayan numaralarla telefonumuza gelen her arama gerçeği yansıtmayabiliyor. Dolandırıcılar, çağrı merkezi gibi kurumları temsil ediyormuşçasına kişileri arayıp dolandırmayı deniyor. Bu yöntemle işlenen suç sayısı her geçen yıl azalsa da yapılmaya devam ediyor.


Kimi vakit bir banka adıyla kimi vakit da ürün satışı için kişileri arayıp hesabından para göndermeye ya da gerçek olmayan bir ürünü almaya ikna etmeye çalışıyorlar. Banka adını kullanarak arayanlar çoğu zaman ‘Hesabınıza yanlışlıkla para geldi’ diyerek, ürün satmak için arayanlar ise gerçek fiyatının çok altında fiyatlar sunarak, olmayan ürünü satmaya çalışıyor. Bu tuzağa düşenler de kaçınılmaz bir mağduriyetle karşı karşıya kalıyor.

2017 senesinde bu yöntemin başvurulduğu 1485, 2018’de 665, 2019’in 9 ayında 610 vaka bulunuyor.


Tıpkı çağrı merkezi dolandırıcılığında olduğu şeklinde bilişim sistemleri kullanılarak özel hayata karşı işlenen kabahatlarda da her geçen yıl düşüş yaşanıyor.

Bu alanda da 2017 senesinde 481 olay yaşanırken, 2018’de 321, Eylül 2019 geçmişine kadar ise 172 vaka gerçekleşti.


Kaynak: TRT Haber/ İlyas Umut Özacar
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »