Dev Zırhlıları Görünmez Yapan Sistem




Dev Zırhlıları Görünmez Yapan Sistem


Türk silahlı Kuvvetlerinde kullanıma giren, dev zırhlıları görünmez yapan sistem, Zırhlı kara araçlarına entegrasyonu yapılan gece görüşü destek sistemi sayesinde, harekat alanlarında araçlar far yakmadan ve fark edilmeden hareket kabiliyetine sahip olabiliyor. Beş yüze yakın araçta bulunan sistem Barış Pınarı Harekatında ilk kez kullanıldı. Yakın zamanda Songar Silahlı drone sistemi, Salgur vurucu mikro drone gibi kamuoyu tarafından bilinen, çözüm geliştiren ASİSGUARD, güvenlik güçleri tarafından kullanılan zırhlı araçlar için Yazgur elektro- optik ürün ailesini üretiyor.



Yazgur’un ürün ailesinde yer alan Yazgur Video Yönetim Sistemi, Zırhlı araca entegre edilerek içeriden araç dışını net izleme imkanını sağlıyor. Askeri kara araçları için özel tasarlanan sistem, personelin 360 derece çevresel farkındalık ile beraber gerçek zamanlı görüntü veriyor. Çevresel farkındalık sistem görevlerini yerine getirmesi için 7 farklı kamera kullanılarak bir mühendislik çözümü sunuyor. Sistemin içerisinde, kameralar arasında yer alan ve aracın önüne takılan VNIR( Video Near Infrared) bileşeni sayesinde, kara aracının gece ortamında far yakmadan ve benzeri bir aydınlatmaya ihtiyaç duymadan emniyetli sürüş ve intikal imkanı sağlıyor. 




Askeri standartlara uygun  tüm kalifikasyon testleri başarıyla yapılmış ve tamamlanan sistem, eksi 40 ile artı 85 derece arasında çalışıyor, video kayıt ve transfer özelliklerine sahip. Sistemde, CMOS tipi sensör kullanılan VNIR kamera ile elde görüntüler HD formatında ve renkli olarak sürücüye gösteriliyor. Araçların karanlıkta far yakmadan hareket etme imkanı sağlayan sistem, araçların tespitini, göz ile uzak mesafeden görülmesine engel oluyor.


Beş yüze yakın araca takılan Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine giren sistem Barış Pınarı Harekatında ilk defa denendi ve operasyonel olarak başarılı olarak görevini yaptı. Mevcut olan sistem herhangi bir görüş sistemi olmayan araçlara da birkaç saat içinde montesi yapılarak, yüksek performans ve etkin maliyet çözümü sunuyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »