Kişisel Veriler Siber Tehdit Oluşturuyor




Kişisel Veriler Siber Tehdit Oluşturuyor


Her alanda kullanılan, hayatı kolaylaştıran yapay zeka, otonom sistemler, nesnelerin interneti (loT) gibi, teknolojilerle kişisel verilerin kötü amaçlı olarak işlenmesi, saldırı aracına dönüşmesine, güvenlik açıklarına sebep olmaktadır. Yayınlanan “Siber Tehdit Durum Raporuna” göre, internet ortamında yapılan her etkileşimle, kişilerin ticari amaçlar veya siyasi hedefler için kullanılan, manipülasyonu yapılan birer siber araca dönüşüyor. Kişisel veriler depolanmakta, bu bilgiler dijital bir ham madde gibi veri madenciliği, yapay zeka, makine öğrenmesi ve benzeri teknolojilerle işleniyor. Kişisel verilerin işlenmesiyle, bireysel eğilimlere dair profilleri içeren bir alt yapı elde ediliyor. Verileri elinde tutanların amaçlarına göre bu durum tam bir tehdit oluşturmaktadır. 


Akustik Sistemlerle Siber Saldırı 


Herkesin vaz geçilmezi olan, günlük hayatta  kullanılan akıllı aletler bazı zafiyetleri beraberinde getiriyor. Bilgisayar, telefon, televizyon ve ses sistemleri gibi çok sık kullanılan cihazlarda bulunan hoparlörlerin insanların duyabildiği aralığın dışında da frekans yayabilmesi, aslında bu özelliğin onu bir silah olarak kullanılabilmesi olasılığını doğuruyor. Hoparlörlerin insan üzerinde yaydığı frekans ve ses boyutuyla işitme kaybı ve psikolojik rahatsızlığa yol açtığı, insanları belli internet sayfalarına yönlendirdiği yapılan araştırmalarda ortaya kondu. Bu tarz akustik sistemlerle siber saldırıların engellenmesi için donanım ve yazılım olarak önlem alınmalı çünkü otonom sistemler, saldırganlar için yeni bir saldırı alanına dönüşüyor.


Bluetooth Kredi Kartı Bilgilerinin Çalınmasını Kolaylaştırıyor


Bluetooth teknolojisi, kötü amaçlı siber saldırganlar için kredi kartı kullanıcılarına tehdit oluşturuyor.  Kredi kartının okutulduğu cihazlara yerleştirilen “Skimmer” adındaki donanımla yapılan bir hırsızlık yöntemiyle, bilgilerin ve şifrelerin kopyalanmasına imkan verirken, tespit edilmesi zor olan bu donanımın bluetooth bağlantısına sahip olması, saldırgana uzaktan erişim imkanı sağlıyor. Bluetooth’u kapalı tutmanızda fayda var. Bluetooth kulaklık kullananlar dikkat! 


“loT Teknolojisi”nde Güvenlik Açıkları


lot teknolojisinin yaygınlaşmasıyla bu alanda bazı güvenlik açıkları da ortaya çıkmış bulunmaktadır. Konu ile ilgili yapılan araştırmaya göre dünyada 16 milyon hanede bulunan 83 milyon loT cihazının yüzde 20 ila 50 erişim zafiyeti barındırdığı belirtiliyor. Mevcut güvenlik açıkları evdeki yerel ağı ele geçirmek gibi düşük maliyetli kolay saldırıları yapmak siber saldırganlara cazip geliyor. Bu konuda uzmanlar önlem olarak, zayıf şifrelemelerle korunmaya çalışılan loT cihazlardaki güvenlik açıklarına karşı daha titiz olunması gerektiğine dikkat çekiyorlar. 


Kaynak: AA, TRT Haber                        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »