İnternette Güvenli Alışverişin Anahtarı: 3D Secure





İnternette Güvenli Alışverişin Anahtarı: 3D Secure


Günümüzde internetten alışveriş çok cazip, keyifli, ucuz ama bir o kadar da riskli, son zamanlarda sahteciliğe karşı bankalar ve üye iş yerleri her geçen gün yeni güvenlik duvarları oluştururken,  internet dolandırıcılığına karşı güvenli alışverişin anahtarı 3D Secure kullanılmaya başlandı. 3D Secure’nin kullanımıyla beraber internetten ödeme işlemlerinde sahteciliği önlüyor. 3D Secure kişiye özel şifre ile tam bir koruma kalkanı oluşturuyor. 3D Secure uygulaması ile 3 boyutlu güvenlik sağlanmaktadır. İnternetten alışveriş yapanlara uzmanların tavsiyesi, 3D Secure uygulamasının aktifleştirilmesini öneriyor. Çünkü uygulamanın amacı bankaların tüketicileri koruma altına almak istemesidir. 


Emniyet Genel Müdürlüğü Konu ile ilgili paylaştığı bir görselle vatandaşları uyararak, internette güvenli alışveriş yapmak için üç ipucu verdi. Öncelikle 3D uygulamasını işaret edip, kredi kartı ödemelerinde kullanılmalı. Karttan para çekilmeden önce kullanıcının telefonuna kredi kartı bankasından onay şifresi geliyor. 




Konu ile ilgili bilgi veren Bilişim uzmanı Şerif Muammer Sak, “Üç boyutlu güvenliği aktifleştirdiğinizde bir siteden alışveriş yapmak istediğinizde bankanız size bir mesaj gönderir kayıtlı cep telefonunuza bu mesajda alışveriş yaptığınız tarih, saat, tutar ve hangi siteden yaptığınızla ilgili detaylı bilgiler yer alır. Eğer doğruysa siteden yaptığınız alışverişte telefona gelen mesajı girerek güvenli alışveriş yapabilirsiniz” dedi. İnternetten alışveriş yapanların dikkat etmesi gerekenlerden birisi de piyasa fiyatının altında satılan ürünlere şüpheyle yaklaşmalıdır. Öncelikle internetten her alacağınız ürünün ortalama fiyatını araştırarak ona göre bilinçli olun. 


İnternetten güvenli ve emniyetli alışveriş yapmanın en önemli kurallarından birisi de ortak kullanılan bilgisayarlardan alışveriş yapmamak. Çünkü ortak kullanılan bilgisayarlarda, kart bilgilerini otomatik olarak kaydetme riski olabilir, bunun yanında ağ güvenliği konusunda çıkacak sorunları da göz önüne almak gerekir. Bir önemli tavsiye de sanal klavye kullanmanın alışverişi daha güvenli hale getireceğini uzmanlar tarafından söylüyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Demet Sağlık Geçit             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »