Çukurova Üniversitesinden Yerli Enzim




Çukurova Üniversitesinden Yerli Enzim


Çukurova Üniversitesinde bilim insanları tarafından yerli gen kaynakları kullanılarak üretilen enzim, et ve yumurta üretiminin artırılmasını sağlayan enzim yem'e eklendiğinde daha fazla enerji sağlıyor, hayvanda sindirimi kolaylaştırıyor. Türkiye’de bu konuda ilk kez TÜBİTAK projesiyle üretilen enzim, kanatlı hayvanlarda et ve yumurta üretimini artırması, enzimi benzerlerinden ayıran özelliğiyle, mikroorganizmaların yerli gen kaynaklarından üretilmiş olmasıdır. Çukurova Üniversitesinin tamamen yerli ve GDO’suz ürettiği yerli enzim, kanatlı hayvanlarda et ve yumurta üretimine katkı sağlamasıyla yem maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.




Yerli enzim üretim çalışmalarının altında yatan amaç, yem maliyetlerinin düşürülmesidir. Bu sebeple 2013 yılında TÜBİTAK Teknoloji Geliştirme Ödülünü alan projenin deneme aşaması tamamlandı. Geliştirilen enzim, Tarım ve Orman Bakanlığının onayından sonra piyasaya sunumu yapılacak.



Üreticilerin hedefini anlatan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arıkan, “Üreticilerin temel hedefi, 2 kilogram yem kullanımı karşılığında 1 kilogram et elde etmek. Bizim enzimimizde, Tarım ve Orman Bakanlığının Tavuk üretme merkezlerinde yapılan denemelerde 2 kilogram yemden 1,4 kilogram et verimi sağlandı” dedi. Yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla üretilen yerli enzim, patent statüsünde tescil edildi. Yerli ve Milli teknoloji hamlesi hız kesmeden devam ediyor. Her alanda yapılacak yerli üretim hamlesi Türkiye'nin dışarıya olan bağımlılığını bitirecek.   


Kaynak: TRT Haber/ Fatma Er     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »