Türkiye’de Bor Üssü Kuruluyor




Türkiye’de Bor Üssü Kuruluyor


Dünyadaki bor rezervinin yüzde 73’ü Türkiye’de bulunurken, savunma sanayiden nükleer teknolojiye bir çok alanda kullanılan, çevre dostu bu madenin kullanılmasını sağlayacak olan  Tesislerin temel atma töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla yapıldı. ASELSAN mühendislerinin şüpheli ölümlerinden sonra Türkiye’nin bor madeniyle ilgili bilim adamlarının uçağının düşerek hepsinin hayatını kaybetmesi sonucu bor madeninin işlenmesi, değerlendirilmesi gecikti. Türkiye, rezervinde dünya lideri olduğu bor madeninde önemli bir yatırıma imza atarak savunma sanayi ve nükleer teknolojide kullanılmasını sağlayacak Türkiye’de bor üssü kuruluyor. 




Dünyada elmastan sonra en sert ve dayanıklı bileşik bor karbür, Türkiye için çok büyük bir yatırım olarak Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kurulan tesiste üretilecek. Tesisin üretime başlamasıyla, milli enerji ve milli savunmaya da güç katacak. Tesisin temel atma törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi askeri amaçlı malzemelerde yoğunluk kullanılacak. Nükleer uygulamalarda da bor karbürü kullanacağız. Borda artık şehir efsaneleri bitti. Borda artık icraat dönemi başlıyor.”




Balıkesir Bandırma’da kurulan tesis, ETİ Maden ve özel sektör iştirakiyle kurulan Bor Teknolojileri Şirketine de ev sahipliği yapacak. Dünya bor rezervinde lider ülke olan Türkiye, artık bor teknolojileri alanında belirleyici ülke olacak. Bu konuda bilgi veren ETİ Genel Müdürü Serkan Keleşer, “ Burada görmüş olduğunuz zırh malzemesi tonu 400 bin dolara geliyor uç ürün olarak. Yani 150- 200 dolardan başlayan hikayeyi, tonu 400 bin dolarlara çıkartacağız” dedi. 24 ayda bitirilmesi hedeflenen tesisin, 70 milyon dolara mal olması bekleniyor ayrıca 250 kişiye de istihdam sağlayacak.


Kaynak: TRT Haber                 



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »