SEDA İlk İhracat Görevine Hazır




SEDA İlk İhracat Görevine Hazır


Türk savunma sanayisinde milli sistemlerden birisi Sonar Entegre Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi (SEDA), savunma sanayisi için birçok ilki barındıran Pakistan denizaltılarının modernizasyonu sözleşmesi kapsamında, “SEDA” ilk ihracat görevine hazır, sistem teslimat aşamasında. Agosta 90B sınıfı denizaltıların modernizasyonuna yönelik proje kapsamında STM Savunma Teknolojik Mühendislik ve Ticaret AŞ( STM), denizaltıların tasarım ve üretimini gerçekleştiren Fransız DCNS Tersanesi ile son ana kadar girilen rekabette. STM, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı tarafından teknik ve ticari yönlerden üstün bulunmasıyla ana yüklenici olarak 2016 yılında sözleşme imzalandı. Bu sözleşme 2018 yılında ikinci denizaltıyı kapsayacak şekilde genişletildi. 


Bu projenin önemi ilk kez yurt dışı denizaltı projesinde bir Türk firması ana yüklenici olarak seçilmesi, ilk defa denizaltı tasarım, mühendislik hizmetleriyle çeşitli sistemlerin de ihracatına imkan sağlamasıdır. Bu proje kapsamında denizaltı gemisinin tüm sonar süiti, periskop sistemleri, komuta kontrol sistemiyle radar ve elektronik destek sistemleri yenilendi. Mevcut silah konfigürasyonları değiştirilen sistemlerle entegrasyon sağlanıyor. Türk savunma sanayisi şirketleri sözleşmedeki sorumluluklarını başarıyla yerine getirirken, denizaltıların komuta kontrol sistemleri de HAVELSAN tarafından yapılmaktadır. Proje kapsamında yapılan Komuta Kontrol sisteminin fabrika kabul testleri başarıyla gerçekleştirildi. 


HAVELSAN tesislerinde yapılan fabrika kabul testlerine, STM ve Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli katıldı. HAVELSAN proje kapsamında denizaltıların Sonar süit, Veri dağıtım sistemi, Savaş Yönetim sistemi ve Torpido Atış Kontrol Sistemlerinin dahil olduğu tüm Komuta Kontrol sisteminin tasarımı ve üretimini gerçekleştirdi. HAVELSAN tarafından geliştirilen Milli Coğrafi Bilgi sistemi yazılımı olan KAŞİF, Komuta Kontrol Sisteminin içeriğinde, alt yapısında kullanılıyor. HAVELSAN tarafından geliştirilen Sonar Entegre Deniz altı Komuta Kontrol Sistemi (SEDA) Türkiye’nin bu alandaki ilk ihracatı olacak, sistem denizaltıya kurulmak üzere Karaçi tersanesine intikali yapılacak. Projede modernizasyon işlemi bitecek olan ilk denizaltı PNS Hamza 2020’de denizlerde olacak. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »