Öğrencilerden Atık Yağdan Biyodizel




Öğrencilerden Atık Yağdan Biyodizel 


Çevre ve Şehircilik bakanlığınca başlatılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından da himaye edilen ve desteklenen “sıfır atık” proje kapsamında Karaman Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören ortaokul öğrencileri, öğretmenleriyle hazırladıkları proje ile atık yağları biyodizele dönüştürdüler. Proje kapsamında atık yağları kimyasal işlemlerden sonra biyodizele dönüşümü sağlayan öğrenciler elde ettikleri bu ürünü merkez laboratuvarda kullanıyorlar. 


Atık yağ biyodizel projesinde koordinatör öğretmen Ayşe Türk, kızartmalardan kalan atık yağları değerlendirmek için öğrencilerle çalışma yaptıklarını söylerken, atıkların çevreye verdiği zarardan bahseden Türk şunları söyledi:


“Dünyamızı kirletmek istemiyoruz. Bu sebeple kızartma yağlarından biyodizel yapmaya karar verdik. Projemize başladık ve başardığımız için çok mutluyuz. Biyodizel uygun filtreleme yönetimiyle araçlarımızda kullanabiliriz. Böylelikle daha az petrol tüketiriz. Üreten bir toplum olabiliriz. Enerji verimliliğini artırmamız gerekiyor” dedi.

Projede çalışan öğrencilerden 8. Sınıf öğrencisi Ada Selin Önal, çevre dostu insanlar olarak çevreye yararlı projeler yapmayı amaçladıklarını belirterek, “Bu proje sayesinde birçok canlının belki ömrü uzayacak. Küresel ısınmadan dolayı dünyamızda ülkemizde çevre bilinci oluşturmakta öncü olabiliriz” dedi.



Atık yağ biyodizel projesinde çalışan başka bir öğrenci Aynur Bayraç ise proje ile ilgili şunları söyledi:” Bu projede kullandığımız bir yağı tekrar kullanma imkanı buluyoruz. Doğaya normalden daha az zarar veriyor. Projeyi yaptığımıza çok sevindim” diye ifade etti. Ülkemizde her evden çıkabilecek olan atık yağlar doğaya karışıp zarar vermektense enerjiye dönüşerek ekonomiye katma değer olarak fayda sağlayacak olan bu proje mutlaka desteklenmelidir. 


Kaynak: AA, TRT Haber                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »