Dünyanın En Hızlı 3D Yazıcısı: HARP





Dünyanın En Hızlı 3D Yazıcısı: HARP


ABD’nin Illions eyaletinde bulunan Northwestern Üniversitesinin geliştirdiği, dünyanın en hızlı 3D yazıcısı: HARP( High- Area Rapid Printing) insan boyutundaki bir objeyi birkaç saat içerisinde yazdırabiliyor. 3D yazıcılar birçok alanda kullanılırken ufak bir objeyi bile yazdırmak için saatler harcıyorlar. 3D yazıcılar küçük boyutlarıyla, gelişen teknolojiyle evlere kadar sokulan bu özel yazıcıların en olumsuz olduğu yönü ise yazdırma sürelerinin oldukça uzun olması, bunun sebebinin ise ısıya karşı olan duyarlılıkları olsa gerek. Northwestern Üniversitesinin geliştirdiği 3D yazıcı HARP diğer 3D yazıcılara göre boyut olarak daha büyük. 


HARP( High- Area Rapid Printing) 3D yazıcı, bir metrekare ve 4 Metre yükseklikte yazdırma alanına sahip ve onu özel kılan ise yalnızca birkaç saat içinde insan boyutunda bir objeyi üretebiliyor olması ve hızlı baskının yanında sağlamlığı öne çıkıyor. Yazıcının özelikleri arasında dikey olarak saatte yarım metre yazdırıyor olması, bu durumda onu, HARP’ı dünyanın en hızlı 3D yazıcısı ünvanını almasını sağlıyor. Yazıcının önemli özelliklerinden birisi, iş olarak büyük parçalara ya da bir sürü küçük parçayı aynı anda yazdırmaya gelince oldukça elverişli olmasıdır. 




3D yazıcıların en büyük probleminin bu konuda çalışan araştırmacıların da belirttiği gibi: Yazıcının ısınması. Reçine bazlı 3D yazıcılarda en büyük sıkıntı ve sorun, yazıcıların çok fazla ısı üretmesi, cihaz ne kadar hızlı baskı yaparsa ve nesne ne kadar büyükse sıcaklığın önüne o derece geçilemez. Fazla ısınma sonucunda basılan nesne deforme olabilir veya kırılabilir. HARP, 3D Yazıcıyı yapan araştırmacılar yazıcıların ısınma problemine karşı “sıvı teflon” adını verdikleri yapışmaz bir sıvı kullanarak aştılar. HARP, dikey olarak hareket eden bir plaka üzerinde reçineyi sertleştirmek için ultraviyole ışık yansıtıyor. Sıvı teflon, ultraviyole ışığın yansıtıldığı yerin üzerinden geçiyor ve ısı aşağı çekilerek düşürülüyor. Normalde 3D yazıcıların ürettiği büyük parçalar, üretimden sonra kumlanmak zorunda kalıyor. HARP’ın bastığı büyük parçalar ise kumlanmaya gerek duymadan direk basımdan sonra kullanılabiliyor. 


Kaynak:  https://www.techradar.com/news/here-is-the-worlds-fastest-3d-printer, Webtekno               
              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »