Egzersiz Deyip Geçme! Faydaları Nelerdir?

Yazar: Yıldız Eryıldız




Egzersiz dediğimizde bir sürü insanın yapmak istediği ama bir türlü çalışma ortamından günlük meşguliyetten zaman ayıramadığı hareketler topluluğu aklımıza gelmektedir. Egzersiz deyip geçme? Faydaları nelerdir? Bir bilseniz uzun zaman diliminde sağlığınıza olan katkılarını, mutlaka kendinize egzersiz için zaman ve fırsat tanımaya çalışacağınıza eminim. Geç kalmış sayılmazsınız faydalarını anlattığımızda başlamalısınız. 

Teknoloji ve çalışma ortamından dolayı hareketsiz olan günlük yaşantımızda yapabileceğiniz bazı şeyleri yarından itibaren uygulamaya başlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak ilk yapacağınız asansör ve yürüyen merdiven yerine, merdivenlerden çıkmaya başlayabilirsiniz. Yürüyerek gidebileceğiniz yerlere araba kullanmayın. Merdiven kullanmaya başladığınızda, ilk çıkışta nefes nefese kalacağınız kesin olsa da sürekli merdiven kullanmaya başlayınca bir süre sonra rahatlama yaşayacaksınız.

Egzersizlerin sağlık olarak katkıları

Egzersiz yapma amacımız öncelikli olarak sağlığımızı korumak için, fit bir vücuda sahip olabilmek için, hatta bazı kimselerin rahatça yemek yiyebilmek için egzersiz ve spor yaptığını duymuşuzdur. Her ne sebeple olursa olsun düzenli ve bilinçli yapılan egzersizin insan sağlığına olan faydası kanıtlanmıştır:

. Yapacağınız egzersizden önce mümkünse yarım saat yürüyün, ilk zamanlar fazla zorlamadan anlatacağımız egzersizleri yapabilirsiniz.

. Egzersiz sayesinde vücuda giren oksijen miktarı artacağından, akciğerler ve kalbin çalışması iyi yönde olacaktır.

. Düzenli yapılan egzersiz sizin kondüsyonunuzu artıracağından çalışma hayatınıza bu durum pozitif olarak yansır. İş performansınız artacaktır.

. Asansör yerine merdivenden çıkmanın faydasını bir süre sonra, merdivenden çıkarken yorulmadığınızı fark edeceksiniz.



. Vücut hareket edeceğinden bu aktivitelerin kişinin kan değerlerine kolesterolüne, insülün direnci ve şeker değerleri için olumlu yönde yansıması olacaktır.

. Uykusuzluğa karşı da bu faaliyetlerin faydasını göreceksiniz. Vücut enerji harcadığından uyku düzenine katkı sağlayacaktır. Uyku düzeni olarak vücudun belli bir ritim yakalamasına yardımcı olur.

. Spor ve egzersiz yapanların vücutları mutluluk hormonu salgılar. Doğal olarak depresyon, anksiyete ve strese iyi geleceğinden vücuda rahatlama sağlar. Dolayısıyla özgüveni artırır. İnsan psikolojisini düzeltir.

. Spor yapan insanın yaşam kalitesi artar, insanlarla etkileşimini geliştirir, sosyal yönlerinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.

. Egzersiz deyip geçme! Faydaları nelerdir? Sorusuna yanıt kafamızda şekillendiğini umarım. Genel olarak egzersizin faydalarını özetlersek kalp-damar sağlığı için çok faydalıdır, riski azaltır. Yapılan egzersizlerle kas ve kemik yapısı güçlendirileceğinden eklem ağrılarını giderir.

Yeteri kadar vücuda giren oksijen sayesinde, harcanan enerji ile yağ yakımı kolay olur. Ayrıca bu olumlu durum vücudun sindirim sistemine de yansır. Spor ve egzersizin vücuda pozitif yansıması: özgüven tam olur. Cildi gençleştirerek canlılık sağlar. Depresyon ve stresi alır. Spor ve egzersiz eşittir mutluluk demektir. Başka bir makalemizde yapılacak egzersizleri anlatalım. Spor ve egzersizle kalın. Sağlıklı ve mutlu olun.                         



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »