İslam Ahlakı

Yazar. Hamza Aslan


İslam Ahlakı

Kitabın Basım Tarih: 1981

Kitabın Baskısı: 137. Baskı

Sayfa Sayısı: 592

Yayın Evi: Hakikat Kitabevi

İslam Ahlakı kitabında aslında Mızraklı İlmihal olarak bilinen Muhammed bin kutbüddin İzniki hazretlerinin kitabı esas alınmış olup, ayrıca Cennet Yolu İlmihali iman ve ibadet bilgilerini içermesi açısından önem arz etmektedir. İslam Dininin Güzel Ahlakına ulaşmak için bir müslümanın kurtulması gereken kırk kötü ahlak ve ayrıca bu kötü ahlaktan kurtulmanın yolları, çareleri nelerdir? Bunların anlatıldığı kitap her Müslüman’ın okuyup kendine çeki-düzen vermek için nefis muhasebesine çekmesi için gerekli bilgilerin verildiği okunası, okunması gereken bir kitaptır.

Kitapta ayrıca Ey Oğul İlmihali kitabınında içinde olması, ibadetler, İman, Ana-baba hakkı, Sılayı rahim, yeme içme adabı olarak bir müslümanın başı boş olmadığı, her şeyin bir adabı olduğunu anlatan kitap bir hazine değerindedir. Kitabın içerisinde Muhammed Ma’sum –ı Faruki Hazretlerinin ruhlara gıda, evlere bereket veren mektuplarının tercümesi bulunmaktadır.

Peygamber efendimizin güzel ahlak ile ilgili hadis-i şeriflerinden nakledecek olursak;

“Sizin imanca en güzeliniz, ahlakça en güzel olanınızdır.” (Hakim)

“Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Beyheki)

“Güzel ahlak, büyük günahları, suyun kirleri temizlemesi gibi temizler. Kötü ahlak ise, Salih amelleri, sirkenin balı bozduğu gibi bozar.” (İ. Hibban)

“Bir Müslüman güzel ahlakı sayesinde, gündüzleri oruç tutan, geceleri ibadet eden kimselerin derecesine kavuşur.”(İ. Ahmed)

Görüldüğü gibi güzel ahlaklı olmak bir Müslüman için çok önemlidir. İslam ahlakı kitabı kötü ahlakı gösterip bunlardan kurtulmanın çarelerini sunması, iman ve itikat bilgileri, adabı, edebi anlatmaktadır. Üç kısımdan oluşan kitap Büyük İslam alimi Hüseyin Hilmi Işık tarafından yazılmıştır. 8 Mart 1911’de Eyüp sultanda doğdu. Dar’ül Fünun(İstanbul Üniversitesi) müderrislerinden(profesörlerinden),Veli, Din bilgilerinde derin alim, Seyyit Abdülhakim Arvasi hazretlerinin yetiştirdiği büyük İslam alimi Hüseyn Hilmi Işık Tam ilmihal Seadet-i Ebediyye kitabı başta olmak üzere, 14 Türkçe, 60 Arapça ve 25 Farsça ve bunlardan tercüme edilen, Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça ve diğer dillerdeki yüzlerce kitabın yazarıdır.

Von Mises’den Yüksek matematik, Prager’den mekanik, Dember’den fizik, Goss’dan teknik kimya ve ayrıca Kimya Profesörü Arndt’ın yanında çalışarak, profesörün takdirini kazanmıştır. İstanbul Üniversitesinde Phenyl-cyan-nitromethan sentezini yaparak, förmülünü tespit ederek bir buluş yapmıştır. 1936 yılında başladığı Türk Silahlı kuvvetlerinde Albay rütbesine kadar yükselerek, zehirli gazlar konusunda mütehassıs olmuş, kimya öğretmenliği yapmıştır. Bu arada Hocası Seyyit Abdülhakim Arvasi hazretlerinden yıllarca ders alarak icazet almıştır.

Yazdığı kitapları ile İslamiyeti dünyanın her yerine, Ehl-i sünnet alimlerince tasvip edilen yüzlerce Arabi ve Farisi eserlerin hakikat kitabevi aracılığıyla yayılmasına vesile olmuştur. İslamiyete en büyük hizmeti Vehhabi, Hurufi, kadıyani gibi bir sürü bozuk fırkaların, dinde reformcuların doğru yoldan ayrıldıklarını tüm dünyaya vesikaları ile kitaplarında anlattı. Büyük İslam alimi Hüseyn Hilmi Işık yazdığı kitapları ile  Ehl-i sünnet itikadına hizmet etmiştir. 26 Ekim 2001’de İstanbul’da vefat etti. Eyüp sultandaki aile kabristanına defnedildi. 

Bütün ömrü boyunca tek gayesi İslamiyete ve Ehl-i sünnete hizmet etmek olan Büyük İslam alimi Hüseyn Hilmi Işık tarafından derlenen, hazrırlanan İslam Ahlakı kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Doğru kaynaktan, Ehl-i sünnet alimlerinin kitaplarından öğrenmek adına mutlaka okuyun derim.      



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »