Gıda Gibi İhtiyaç Olan Arkadaşlar Seçmelidir

Yazar: Hamza Aslan




Toplumsallaşmanın gereği, insanlar bir arada yaşamak durumundadır. Bir arada yaşarken, arkadaş seçiminde çok dikkatli olmalıyız. Gıda gibi ihtiyaç olan arkadaşlar seçmelidir. Yediğimiz gıda bozuk olursa bizi zehirler, kötü arkadaş seçersek Allah korusun! Hem dünya hayatını, hem de ahiretimizi kaybedebiliriz. Arkadaş seçiminde kişinin sosyal statüsüne bakarak, mal, rütbe, şöhretine göre yapılacak seçim hata olur. Bu arkadaşlığın temeli biraz sosyal statüsüne sığınan, bulunduğu konumu, kullanma durumundan dolayı samimi olmayacak, biraz “çıkar ve menfaat” arkadaşlığına dayanır. Dost kara günde belli olur atasözü gereği bu arkadaşlık ve dostluk kişi malını, mülkünü, sosyal statüsünü kaybederse acaba kim yanında kalır?

Büyüklerimizden çoğu zaman güzel bir nasihat olarak: İşini, eşini ve arkadaşını seçen kimseler, dünyada da ahirette de rahat eder. “Arkadaşını söyle bana, kim olduğunu söyliyeyim sana” Atasözü boşuna söylenmemiştir. Halifeliği döneminde adaleti ile meşhur olan Hazreti Ömer efendimiz “ Kişinin dostu, aklının kılavuzudur.” Arkadaşın önemi, kişiye yön vereceği, aynı değerlere ve ülküye sahip kişilerle arkadaşlık etmek gerektiğini ortaya çıkarmaktadır. Yani insan bozuk gıda misali yanlış kişilerle yapılacak arkadaşlık sonucu olabilecek etkilenme sonucu kötü alışkanlıklara (içki, kumar, uyuşturucu, kötü ahlak) bulaşmaması mümkün değildir. Çünkü yine atalarımızdan örnek verecek olursak “Üzüm üzüme baka, baka kararır.” Atasözü duygular gibi değerler ve inançlar da kişiden kişiye sirayet edebileceğini anlatmaktadır.

Hazreti Ali efendimiz arkadaşlıkla ilgili buyurdular ki: “ Ahmak ve cahil ile arkadaşlık etme! Ondan kendini koru! Nice ahmaklar var ki, arkadaş oldukları akıllı kimseleri helak ederler. Kişi arkadaşı ile ölçülür. Kalbler buluştuğu zaman birinin diğerine tesiri vardır.” Arkadaşlık yapacağımız kişi güzel ahlaklı olursa bu bize de olumlu olarak yansıyacaktır. Peygamber efendimiz hadisi şeriflerinde buyurdular: “ Güzel ahlaklı olan mutlu olur.”(Beyheki) Arkadaşlarımız güzel ahlaklı olursa, iyi arkadaş seçersek bu bize de sirayet edecektir.

Bir insan ormanda aç bir aslana rastlasa, aslan o kişinin canını alabilir. Kötü arkadaş ise o kişinin imanını çalarak hem dünyasını hem de ahiretini mahveder. Büyüklerimiz buyuruyor ki: “Kötü arkadaştan uzak durma gerekli, bir tane kötü arkadaşı olana o bile çok, bin tane iyi arkadaşı olana o bile az “  Hadisi şeriflerde buyruluyor ki:

“ Allahüteala, rıza-yı ilahi için bir din kardeşi edinenin, cennetteki derecesini yükseltir.” (İ.Ebiddünya)

“Allah için ahiret kardeşliği yapan, ahirette öz kardeşinden daha faydalı yardımları, o ahiret kardeşinden görür. Allahüteala ahiret kardeşini çok seveni, o nispette sever.” (Ey Oğul İlmihali)

Anne babaya düşen görevleri hatırlatacak olursak büyük İslam alimi, sosyolog, pedagog ve yazmış olduğu kitaplarla Müslümanlara ışık olmuş, İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyorlar:” Çocuğun Terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mani olmalıdır. Kötü arkadaş, çocuğun edep ve terbiyesini bozar.”

Türkiye gazetesi yazarlarından Hasan Yavaş arkadaş seçimi ile ilgili “ Ey temiz gençler! İyilerle arkadaş olmak ve dostluk kurmak, insana ekmek, su ve hava gibi çok lazımdır. İşte hep böyle olan dostları aramalıdır. Bazı arkadaşlar ise hastalık yapan  mikrop gibidir. Böyle kimselerden daima uzak durmalıdır. Arkadaş olduğun kimselerin bazıları, hayat veren gıda gibi olup, bazıları da şifa veren ilaç gibidir.” Hasan Yavaş Hocamız iyi arkadaşı ne kadar güzel tarif etmiş. Allahüteala razı olsun.





Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »