Turgut Özal Tıp Merkezi Malatya Ameliyatı


Yazar: Hamza Aslan



Turgut Özal Tıp Merkezi Malatya Ameliyatı 

Malatya dediğimizde aklımıza ilk gelen meşhur kayısısıdır. Üç bin yıllık tarihi olan kadim şehrin doğa güzellikleri ayrıca inceleme konusudur. Birçok devlet adamı çıkaran Malatya, rahmetli Turgut Özal’ında hayali olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp merkezi yaptığı ameliyatlarla, özellikle yaptığı karaciğer nakli ameliyatlarıyla adından söz ettirmektedir. Turgut Özal Tıp Merkezinde ilk karaciğer nakli 2002 yılında yapılmış olsa da, bu güne kadar yaklaşık 2200 ameliyat gerçekleştirilmiş.

Canlıdan karaciğer naklinde 18 kişilik ekibiyle rekorlara imza atmış, dünyada ikinci ve Avrupa da birinci olan Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi,  karaciğer naklinde geliştirdiği nakil tekniği, Amerika da yayınlanan dünyanın en saygın bilim dergilerinde Liver Transplantation’da da yayınlanarak Tıp literatürüne de “Malatya ameliyatı veya Malatya Yöntemi” olarak girmiştir.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin bir özelliği de YÖK tarafından verilen özel statü sayesinde, Karaciğer Nakli Enstitüsü olarak dünyada bir organ üzerine yoğunlaşan merkez olma özelliği taşımaktadır. Karaciğer Nakli Uygulamaları Araştırma Laboratuvarı aracılığıyla, laboratuvar bünyesinde dünyanın en büyük doku bankası oluşturulacak.

Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın Merkezle ilgili verdiği bilgiler: “Karaciğer nakli sadece ülkemizden değil merkezimize 20’yi aşkın ülkeden hasta geliyor. Merkezimiz karaciciğer naklinin yanında 7 ülke ve 25 ayrı ilden 100 yakın bilim adamına karaciğer nakli eğitimi verildi. Karaciğer Araştırma Laboratuvarında karaciğer yağlanması, karaciğer kanseri, kök hücre yöntemleri gibi birçok alanda çok ciddi çalışmalar yapılacak. Turgut Özal Tıp Merkezi olarak hedefimiz başka tür bir canlıdan insana karaciğer naklini Malatya’da gerçekleştirmek. Dünya Tıp literatürüne bulduğumuz tekniği Malatya Ameliyatı olarak ekledik. Bir sonraki ÖZAL olacak. Malatya karaciğer naklinde dünyanın başkenti olacak”

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Hastanesi Çocuklara en çok nakil yapılan merkez konumundadır. Her yıl yapılan 300 naklin 50’si çocuklara yapılmaktadır. Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın şişmanlık ve bilinçsizce içilen içilen bitkisel ilaç olarak sunulan otlarla ilgili söyledikleri önem arz etmektedir: “Türkiye için asıl tehlike karaciğer yağlanması, insanlar karaciğerin sadece alkol sebebiyle yağlandığını sanıyor. Alkol dışı karaciğer yağlanması bu vakaların %95 ‘ini oluşturuyor. Şişmanlık en önemli sebep . Bu konuda yapılan en korkunç hata hastalıklara iyi gelsin diye ot kaynatıp içmek ya da televizyon da kendini profesör olarak tanıtan kişilerin tavsiye ettiği bitkisel olarak tarif edilen ilaçları kullanmak. Bu kişiler karşımıza karaciğeri iflas etmiş şekilde geliyorlar. Tek çare karaciğer nakli oluyor.” 
  
Türkiye gazetesi yazarlarından, yazılarını ilgi ile takip ettiğim Tuğba Fırat’ın köşesinde yazdığı makalesinde Malatya’yı, doğal güzelliklerini ve Turgut Özal Tıp Merkezini çok güzel anlatmış. Makalesini okuduğumda sanki Malatya’ya gitmiş gibi oldum. Malatya ile ilgili bu makalesinden dolayı kendisini tebrik ediyorum. Güzel vatanımızda böyle güzel gelişme ve bir döneme mührünü basmış rahmetli Eski Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal’ın hayalinin gerçekleşmesi bize mutluluk vermektedir.          



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »