Osmanlı Devletinin Eğitim Sistemini Nasıl Yıktılar?

Yazar: Hamza Aslan





İngiliz casusunun itirafları kitabında İngiliz casusu Hempher Osmanlı Devletine 1700’lü yılların başında gelmiş. Hatta öncesinde Kanuni Sultan Süleyman Han Zamanında İstanbul’a bir heyet gelerek devletin yapısı incelemek istemişler. Sonrasında Osmanlı topraklarında casusları hiç eksik olmamış. Osmanlı devletinin ve İslamiyetin en büyük düşmanı Yahudiler ve İngilizlerdir. Dünyadaki Müslümanların hamisi Osmanlı Devletini ve dinimizi yıkmak için iki düşman el ele verip çalışmışlardır. Viyana kapılarına dayanan Osmanlı orduları, bazı tarihi kaynaklarda geçtiği şekilde Avrupa da büyük korkuya sebep olmuştur.

Hristiyanlık yok olacak korkusu ve İslamiyetin hızla yayılması üzerine, Osmanlı’yı nasıl yıkarız? Bu akınları nasıl durdurulur? diye çareler aramaya başladılar. Bir gece yarısı İstanbul'daki İngiliz Sefirinin Şifreli olarak gönderdiği mesaj ilgi çekicidir. Öyle ki İngiliz Sefiri sabahı bekleyememiş.” Buldum. Buldum. Osmanlıların zaferden zafere koşmalarının sebebini ve onları durdurma çaresini buldum. Osmanlılar aldıkları esirlere kardeş gibi çok iyi davranıyorlar. Hangi milletten, hangi dinden olursa olsun, küçük çocukların zekalarını ölçüyorlar. Zeka seviyesi yüksek olan çocukları seçerek, saraydaki Enderun mekteplerinde, çok değerli hocaların eşliğinde öğrenim görüyorlar. İslam bilgileri, İslam ahlakı, fen, kültür dersleri verilir. Ayrıca çok iyi birer Müslüman olarak yetiştirilir. Osmanlı ordularını zaferden zafere koşturan bu değerli komutanlar, vezir-i azamlar, Sokullular, köprülüler gibi seçkin insanların hepsi bu mekteplerden yetişen keskin zekalı çocuklardı. Osmanlı akınlarını durdurmak ve yıkmak için Enderun mekteplerini ve onun kolları olan medreseleri yıkmak, Müslümanları ilimde, fende geri bırakmak lazımdır.”

İngiliz sefirinin bu mesajı doğru bulunarak uygulamaya alındığı, Osmanlı tarihindeki yaşanan acıklı, üzücü olayların yaşanmasından bellidir. Avrupa'da etkin olan Anglo-Sakson ve Paris Mason locaları bu yönde faaliyetleri sonuç almaya başladı. Osmanlı devletinin Avrupa'ya öğrenim için gönderdiği gençler ne yazık ki kandırıldılar, Mason yapıldılar. Birer etiket sahibi yapılarak ellerinde bir diploma ile dönen gençler zevk ve sefaya alıştırıldılar.

Vatana döndükten sonra bir şekilde iş başına gelerek medreselerden fen derslerini kaldırarak Osmanlının eğitim sistemine en büyük darbeyi vurmuş oldular. Örnek verecek olursak Mustafa Reşit Paşa, Ali Paşa, Fuat Paşa gibi bir sürü paşa ne yazık ki mason oldular. Masonların telkin ve emirleri doğrultusunda İngilizlere ve Yahudilere hizmet ettiler. 

Türkiye Gazetesi yazarlarından Hasan Yavaş Hoca bir makalesinde: ” İkinci Abdülhamit Han’ın kuvvetli imanı ve keskin zekası, onlara karşı çelik bir kalkan gibi dikilmeseydi, düşmanların imha planları daha o zaman Müslümanları ezecekti. Fakat sonunda, bu millet ve ümmet yine bunların kurduğu tuzaklara düşmekten kurtulamadı.” Medreselerden fen derslerini kaldırttılar, casusları aracılığıyla dinimize zarar vermeye çalıştılar. Osmanlı devletinin eğitim sistemini nasıl yıktılar? 

Kandırdıkları, Mason yaptıkları bu gençler sayesinde medreselerden fen derslerinin kaldırılmasıyla eğitim sistemini yıktılar. İngiliz casusunun itirafları kitabında anlatıldığı gibi vehhabiliği nasıl çıkardığını anlatır. Yine İngilizler aracılığıyla mason olan Cemalettin Efgani, Muhammed Abduh aracılığıyla dinimize nasıl zararlar vermeye çalıştığını da Türkiye Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in makalesinde, aşağıda vereceğimiz linkten ulaşıp bu konuyu daha detaylı şekilde okuyabilirsiniz.

  http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-ahmet-simsirgil/600768.aspx                         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »