Değerler Eğitimi Ailede Başlar

Yazar: Hamza Aslan




Değerler eğitimi dediğimiz zaman aklımıza gelen toplumun üzerinde manevi ve ahlaki değerleri, toplumun gelenekler ve görenekleri, toplumun üzerinde uzlaştığı değerlerin çocuklarımıza öğretilmesidir. Değerler eğitimi sayesinde çocuklarımızda güzel ahlakın oluşması, onların insan-ı kamil olmaları yani iyi insan olmaları amaçlanmaktadır. Değerler eğitimi için okulu beklemeye gerek var mı? Anne, babaların böyle bir beklentisi var ise yanlış hareket etmektedirler. Aslında değerler eğitimi ailede başlar.

Değerler eğitimini Matematik ya da Türkçe dersi gibi görmemek lazım çünkü değerler eğitimi çocuk doğduğunda başlar. Değerler eğitiminde en kritik dönem de erken çocukluk dönemidir. En kritik zaman karakter oluşumu tamamlanana kadar olan bu dönemdir. Çocuk aslında yaşanan her olaydan veya her davranıştan anne, babayı ve büyükleri örnek aldığı için, çocuğa sevgiyle yaklaşım çocuğun değerlerinin oluşmasına yardımcı olur. Bu dönemde vicdani duygular, ahlaki davranışlar ailede adı konmamış müfredat eşliğinde değerler eğitimi verilir.

Ailede verilmeye başlayan değerler eğitimi çocuk okula başlayınca okul ile tamamlanır. TRT’de İnsan halleri adlı programda Prof. Dr. Kemal Sayar’ın anlattığı ilginç bir olayı özetle nakledelim: “ Romanyada Çavuşesku dönemi bitince çocuk yetiştirme yurdunda bir sürü çocuk bulunur. Bu çocukları bazı aileler evlat edinir. Ama çocuklar topluma uyum sağlayamazlar. Nerde bir olay var ise, nerde bir vukuat olmuşsa bu çocukların sebep olduğu tespit edilmiştir. Nedeni araştırıldığında çocukların sevgi görmedikleri, sevgiyi tanımadıkları için onların ihtiyaç duydukları değerlerin oluşmadığı gözlenmiştir. Yani değerler eğitimini almadıklarından vicdani duyguları gelişmemiştir.”  Asosyal kişilik bozukluğu olanların, devamında psikopat tabir edilen kişiliklere büründükleri, toplumda her an kavgaya hazır trafikte, hastanede, toplu taşıma araçlarında karşımıza çıkmakta olup, çevreye zarar verecek durumda insanlara rastlamak mümkündür.  Bu insanların tedavisi de yüce dinimiz İslamiyettedir. 

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki İslamiyetin ruhları tedavi ettiği, Allahütealaya itaat ile edinilen güzel ahlakla beraber, bu insanlar topluma kazandırılmaktadır. Hapishanelerde İslamiyeti tanıyan katillerdeki, hükümlülerdeki değişim, iyi insan olmaları tedavinin ispatıdır.

Değerler eğitimi ailede başlar. Çocuk doğumdan itibaren bu eğitimi almalıdır. Anne, baba çocuğun rol-modelidir. Anne, baba çocuğunun nasıl bir insan olmasını istiyorsa önce kendisi yapmalıdır. Büyük İslam alimi, veli Seyyid Abdülhakim-i Arvasi hazretleri buyurdular:”Evlat büyük nimettir. Nimetin kıymeti bilinmezse, elden gider. Bunun için pedagoloji yani çocuk terbiyesi, İslam dininde çok kıymetli bir ilimdir.” Milli birlik beraberlik için, toplumu bir arada tutan değerler eğitimini ailede siz vermezseniz, birileri çıkar sizin yerinize bu eğitimi verir. Ama iş işten geçmiş olur. Pişmanlık yaşamamak için, geleceğimiz olan çocuklarımıza yüce dinimiz İslamiyeti öğretmek her anne, babanın görevidir.           



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »