Siber Güvenlik Nedir? Tavsiyelere Dikkat!

Yazar: İbrahim Öztürk





Siber sözcük olarak İngilizceden dilimize girmiş olup “Cyber” kelimesinin karşılığıdır. “Bilgisayar ağlarına” veya “internete ait olan” ya da diğer bir deyişle “Sanal Gerçeklik” de diyebiliriz. Günümüzde bu kadar yaygın olan kullanımda bilgisayarımızın güvenliğini, web sitemizin güvenliğini sağlamamız önem arz etmektedir. Siber güvenliğimiz iyi olursa bilgilerimizi korumuş oluruz. Bu makalede siber güvenlik nedir? Sorusuna yanıt arayacağız. Bunu anlatıp vereceğimiz tavsiyelere dikkat! diyeceğiz.

Siber Güvenlik Nasıl Sağlanır?

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla kıtalar arası uzak olmaktan çıkıp yakın olmuştur. Bir program ya da yararlı kullanım olarak indireceğiniz ve masum görünen bir dosya ile siber saldırıya uğrama ihtimaliniz yüksek olmaktadır. Bir bakmışsınız ki: banka veya kredi kartı bilgileriniz çalınmış olabilir. Bu yüzden ilk tavsiyemiz “Güvenli” onayı almış sitelerden işlem yapmalısınız.



Dosya indirirken dikkat!

Siber güvenlik için, siber saldırıya uğramamak için dosya indirirken dikkat! Diyoruz. Yani rastgele internette karşınıza gelen her siteden dosya indirilmez. “Crack” İsmi verilen dosyaların içine çok kolay virüs yerleştirilebiliyor. Bu tür dosya indirirseniz bilgisayarınızın güvenliğini tehlikeye atmış olursunuz.

Bulut Teknolojisi ve Faydaları

İnternet ortamındaki tüm uygulama, program ve verilerimizin saklandığı, internete bağlandığımız cihazımızın uyum sorunu yaşamadığı genelde adını bulut teknolojisi olarak adlandırdığımız bir çeşit depolamaya verdiğimiz addır. Google Drive, Yandex Disk, One Drive bulut hizmeti olarak kullanabiliriz. Limit 15 Gb yetmezse ek ücretle daha fazlası alınabilir. Bulut kullanmak suretiyle dosyalarımızı güncel tutma imkanı sağlanır. Ayrıca yapılacak olan dosya şifreleme ile virüslere karşı koruma sağlanır.

Virüs Programınız Güncel Olmalı

Bilgisayarınıza kuracağınız virüs programı, internetten bedava indirilen virüs programlarından olmasın. Çünkü kendini güncelleme ve destek konusu biraz sıkıntılı olmaktadır. Bu tür virüs programları tam koruma sağlamamaktadır. Kuracağınız virüs programı bu yüzden önemli olmaktadır. Siber güvenliğiniz için mutlaka tam koruma sağlayan güncel bir virüs programı kullanın.


Sosyal medyayı Bilinçli Kullanın

Siber saldırıları yapanlar bilgisayar ve internet ortamını çok iyi bilen siyah, gri, beyaz şapkalı olarak adlandırılan konusunda uzman olan hackerlerin banka, kamu, polis ve değişik kurumlara kişisel bilgisayarlara yaptıkları saldırıların tümü siber saldırılardır. Bu saldırılara karşı sosyal medyayı bilinçli kullanmanız gerekiyor:

. Gizlilik, kişisel bilgilerinizi kilit altına alın. Kişisel bilgilerinizi koruyun.

. Facebook uygulamalarının üçüncü part uygulamalar olması sebebiyle bunlara güvenmeyin. Bu zararlı uygulamalar beğeni artırma, takipçi kasma, profiline bakanları gör kılıflıyla size sunulur. Burada uyanık olmalısınız.

. Tanımadığınız kişileri arkadaş olarak eklemeyin.

. Tanımadığınız kişilerinden ne sebeple geldiğini bilmediğiniz şüpheli maillere tıklamayınız. Bu banka veya kurumdan merak uyandıracak şekilde adını oltalama dediğimiz usulle zararlı yazılım gönderildiğini unutmayınız.

. Kişisel bilgisayarınıza flash disk kullanırken mutlaka taratıp öyle kullanın. İşletim sisteminiz güncel olsun.

. Bilgisayarınızda donma sorunu olmaya başlamış ise internet kullanımında gereksiz kasmalarla karşılaşıyorsanız tahmin edin bakalım ne oluyor? Arka planda bir virüs programı çalışıyor olabilir, bir siber saldırı olduğunu düşünerek yapmanız gereken bilgisayarınıza format atmalısınız.                      


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »