Sağlıkta Yerlileştirme Projesi

Yazar: Yıldız Eryıldız




Kıbrıs barış harekatı sonrası uygulanan ambargo sonucu, bir çok alanda başlayan yerli ve milli olmak adına ASELSAN, HAVELSAN, ASPİLSAN gibi kuruluşların faaliyetlerine başlamasının, ne kadar yerinde bir karar olduğunu, şu günlerde süren, Afrin için başlatılan, Zeytin dalı harekatında daha iyi anlamış olduk. Sağlıkta yerlileştirme projesi de 2023 hedefleri arasında yerini almıştır. Devletimizin hedefi sağlıktaki dışa bağımlılığı azaltmak hatta yüzde yüz yerli olmasıdır.  

Her yıl dışarıdan ithal edilen ilaç için ödenen 6,1 Milyar liralık paranın önüne geçmek için başlatılan, sağlıkta yerlileştirme projesi meyvelerini vermeye başladı. Bu konudaki teşvikler neticesinde 2017 yılında her yüz ilaçtan sekseninin yerli üretim olması yüzleri güldürmüştür. Bu sayede yaklaşık 2,2 milyar lira değerinde yerli üretim olan ilacın halka ulaşımı sağlanmıştır. İlaçta üretim %100’e ulaşması halinde ülkemize yapacağı katkı 6,1 milyar lira değerinde olacaktır.

Sağlıkta Yerlileştirme projesi ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın söyledikleri şunlardır: “Türkiye’nin ilaç üretiminde dünya standartlarında üretim yapabilecek alt yapı ve kapasiteye sahip, Türkiye şu anda mevcut kapasitenin yüzde 65-70’ini kullanabiliyor. İlaçta yerlileştirme projemizde 2017’de tükettiğimizher 100 kutu ilacın 80’ini yerli üretmeyi başardık. 2017’de ilaca harcadığımız her 100 liranın 45 lirasını ise yerli ilaca harcadık. Proje sonunda Türkiye’de üretebileceğini öngördüğümüz ilacın değeri 6,1 milyar lira. Daha önce yurt dışına aktarılan bu rakam artık milli ekonomiye akacak. İlaçta cari açığı azaltmak amacıyla 2016’da başlatılan çalışmalar kapsamında değeri 2,2 milyar lira olan 375 ürün 2017’de yerlileştirildi. Şimdiye kadar yerlileşen ilaçların değeri yaklaşık 3 milyar lira olurken, ilaç sayısı 577 adede yükselmiş oldu. Türkiye ayrıca bu adımla yeni istihdamların da kapılarını açmış olacak.” Bu durum ülkemiz adına yapılmış, stratejik bir hamle olma özelliği taşımaktadır. Türkiye ilaç firmaları için özellikle yatırım açısından cazip olması, biyoteknolojik ürünlere katkı sağlayacaktır.


Türkiye’nin savunma ve elektronik sanayide yüz akı ASELSAN mevcut olan teknolojisiyle, sağlık alanında yerli MR(Manyetik Rezonans) cihazı yapımı için Bilkent Ulusal  Manyetik  Rezonans Araştırma Merkezi (UMRAM) ile yapılan anlaşma çerçevesinde faaliyetlere başlamıştır. MR cihazı kullanım olarak organların, kemik yapısının, yumuşak dokuların görüntülenmesinde kullanılıyor. ASELSAN yerli MR cihazının tasarımına başlamış bulunmaktadır. MR cihazının özelliği diğer cihazlar gibi radyasyon etkisi içermemektedir. Bu cihazların ithalatına 231 milyon dolar verilmesini düşünürsek, yerli ve milli olmanın önemi anlaşılmaktadır.

Devletimizin yerli ve milli teknolojiye önem vermesinin faydaları, konulan hedeflere ulaşıldığı zaman anlaşılacaktır. Yurt dışından gelen kanser gibi bazı ilaçların gelmediği, hastaların çektiği sıkıntılar düşünüldüğünde yerli ve milli olmak adına şu an ülkemizin kızıl elması 2023 hedeflerine ulaşması için sağlıkta yerlileştirme projesi gibi projeler desteklenmelidir. Bu tür projeler artık desteklenmekte, AR-GE çalışmalarına önem verilmektedir. Yerli ve milli olarak yapılan güzel projeleri, sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »