Mobil Uygulamalar Sizi Dinler mi?





Telsiz kullanıcıları bilirler ki, Radyo frekans sinyali her yöne dağılır, Kriptolanmamışsa herkes sizi dinler. Askerlik yapanlar bilir, telsiz kullanılan istasyonlarda “Dikkat Düşman Sizi Dinliyor” yazar. Mobil uygulamaların kullanıldığı akıllı telefonların telsizlerden ne farkı var ki,  Kullanılırken sonuçta kriptolama yoksa, bazı mobil uygulamalar sizi dinler mi? sorusunu insan sormadan edemiyor. Bir iddia olarak da olsa daha önce Facebook uygulamasının kullanıcılarını dinlediği söylenmişti.

Mobil uygulamaların kullanıcılarını dinlemesi ilk olarak New York Times’da çıkan bir haberle, Alfonso adında casus bir yazılım aracılığıyla yapıldığının yazılması, tedirginliğe sebep oldu. Çünkü haberin devamında Alphonso yazılımının Google Play Store ve App store’de satılıyor. Bu program sayesinde kullanıcıların neler yaptığı, izlediğiniz televizyon programları, gittiğiniz filmler gibi bir çok faaliyetleri takip ettiği, dinlediği bildirilmektedir. Bu uygulama sadece bu Alphonso adlı yazılımda değil 260 civarında uygulama ve oyunda bulunduğu söylenmektedir.

Google play ve App store’da bir çok uygulamanın içindeki Apptopia adlı uygulama kullanılarak, televizyondan gelen ses sinyallerini algılayarak izleme davranışlarını kaydediyor. Bu verilerin reklam verenlere satılma olasılığı ortaya çıkmaktadır. New York Times’a göre bu uygulamayı Facebook kullanmaktadır.

Google Play store ve App store’dan bir uygulama indirirken kullanıcıların dikkat etmesi gereken mikrofon ve kamera’nın kullanılacağı yönünde sizden izin istenmesine dikkat edin, ya da izinleri kontrol ediniz. Aksi halde Mobil uygulamalar sizi dinler.

 2017 yılında Vizio adlı bir yazılım Akıllı televizyonlardan izleme geçmişi, izleme davranışının kayıt edildiği fark edildiğinde 2,2 milyon dolar ceza kesilmişti. Yapmanız gereken indireceğiniz uygulamada dikkatli olun, Kamera ve mikrofon kullanım izni vermemeniz gerekmektedir. Güvenliğiniz açısından birisi sizi dinliyor mu? Kuşkusu yaşamamak için izinleri kontrol edin diyoruz.             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »