KRAVAT RENGİ KIRMIZI MI? VEYA MAVİ Mİ? OLSUN

Yazar:Jülide Türkoğlu 



Kravat takmayı çoğu insan sevmez. Her asıra göre giyim tarzı insanların bulundukları coğrafya, iklim şartlarınında etkisi ile farklılıklar göstererek değişmiştir. Yirminci yüzyılın sonlarında genelde takım elbise giyilmeye başlanmıştır. Artık kravat kıyafetin bir aksesuarı olmuştur. Moda psikolojisi ile ilgilenen bilim adamlarının bu konuda kravat takmanın insan üzerine etkilerini araştırmaktadırlar. New Yorkta insan davranışları üzerine yapılan bir deneyde, takım elbiseli kravat takmayan bir genç gelip geçenlere cüzdanını unuttuğunu, sadece yol parası istediğini söyler. Yine takım elbiseli kravatlı başka bir genç aynı deneye katılır. Hangisi daha fazla para toplamış olabilir. Cevabınızı duyar gibiyim. Kravatlı olan 80 dolar 50 Cent kravatsız olan 26 dolar toplamıştır.

Kırmızı Rengin İnsanlar Üzerine Etkileri

Kravatın insanlar üzerinde etkisi kesinlikle ispatlanmıştır. Kravatta renk seçimi önemlidir. Renklerinde dili vardır. Dünyada  ünlü şirketler, şirket rengini rastgele seçmez. Bu konuda yaptırdıkları fizbilite çalışmalarının neticesidir. Dünyadaki ünlü gıda firmalarından; Coca Cola, Pizza Hut, MC Donald’s, Burger king gibi  çoğu mekan renklerinde kırmızıyı seçmiştir.Hatta logosu bile kırmızıdır. Kırmızının dili nedir? Mutluluğu temsil eder ve kişinin iştahını açar. Kanın akışını hızlandırır. Canlılık ve dinanizm ile ilgilidir. Dünyadaki en sıcak renktir. Duygusallığı, hareketliliği, çalışkanlığı, aşkı, samimiyeti simgeler. Devlet adamları yaptıkları görüşmede kırmızı kravatı takmalarının bir anlamı vardır. Kırmızı aynı zamanda Türk Bayrağının rengidir. Kırmızı milliyetçiliği de temsil eder.  Kırmızı renk gücün simgesidir. Kırmızı kravat takmaları tesadüf değildir. Beden dilinde önemli yeri vardır.

Kırmızı kravat gençler arasında bu özelliklerden dolayı bilmeden de tercih sebebi olmaktadır. Kırmızı dikkat çekici bir renktir.İnsanı kendine çeker.  Yakın mesafede çabuk fark edilir. Bu yüzden uyarı işaretlerinde bile kırmızı seçilir. Kravatın kırmızı olması bir amaç için seçilmiş olduğunu. beden dilini bilenlerin bilinçli olarak seçtikleri bir renk olmasıdır

Mavi Rengin İnsanlar Üzerine Etkileri

Kısaca mavi renk neleri temsil ediyor, bir de ona bakalım. Mavi renk uzaktan fark edilen bir renktir. Uzaktan fark edilmesinden dolayı bazı uyarı levhalarında mavi renk seçilir. Mavi renk denizin, gök yüzünün rengidir. Aynı zamanda geniş ufukların simgesidir. Sakinliği ve huzuru temsil eder. Kan akışını yavaşlatır. Tabiatta ağırlıklı renk olduğundan yeşil gibi insanı sakinleştirir ve dinlendirir. Mavi sağlamlığın ve mutluluğun ifadesidir. Karşı tarafa “benden sana zarar gelmez” mesajını verir. Mavi ve mavinin diğer tonu çivit mavisi lacivert’ i tercih edenler kendilerini karizmatik ve inandırıcı hissederler.



Kravattaki renk tercihini bulunduğumuz ortam, yapacağımız iş görüşmesi, çalışma ortamı gibi unsurları göz önüne alarak seçmeliyiz. Kravatın kırmızı veya mavi olması beden dilini kullanacağımız ortamla alakalıdır.           
           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »