Yunus Emre Enstitüsü Nedir? Ne İş Yapar?

Yazar: Hamza Aslan



Yunus Emre Enstitüsü Nedir? Ne İş Yapar?

2007 yılında kurulan Yunus Emre Vakfı Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültür ve sanatını, bu konuda eğitim almak isteyenlere hizmet verebilmek, Türk dilini, kültürünü, sanatı konusunda eğitim almak isteyenlere yurt dışında yardımcı olup hizmet vermek için kurulmuş bir kamu vakfıdır. yurt dışında elliden fazla kültür merkezi aracılığıyla yabancılara Türkçe eğitim verebilmektedir.

Yunus Emre Vakfına bağlı Olarak 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretimin yanında ülkemizin kültür ve sanatını tanıtmak için etkinlikler düzenlemektedir. Bulundukları ülkede Türkçe öğretimin yanında diğer eğitim kurumları ile yaptığı işbirliği ve anlaşmalar sayesinde Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretim desteklenmektedir. 

TİKA nasıl ırkı, dini ne olursa olsun ihtiyaç duyulan, yardım gereksinimi olana, Türkiye adına yardım elini uzatan, hatta karşılıksız yaptığı yardımlarla adından bahsettirdiği gibi, Yunus Emre Enstitüsüde kırk ülkede bulunan, elliden fazla kültür merkezi ile koskocaman dünyanın en büyük Türkçe okuludur.

Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’nin kültürel mirasını, Türkçenin tüm dünyaya tanıtılması ve öğretilmesi  görevini üstlenen diğer bir deyimle Türkiye’nin sesi olan bir Kültür kurumudur. Yunus Emre Enstitüsü başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş 2023 vizyonunu açıklarken şöyle demiştir:”Türkiye’nin kültürel diplomasi alanındaki yüzü olarak faaliyetlerini sürdüren Enstitü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıl dönümü olan 2023 yılında kültür merkez sayısını 100’e çıkarmayı, Türkçe öğretimi ve kültür-sanat faaliyetleriyle dünya toplumlarının Türkiye’yi daha yakından ve doğru kaynaklardan tanımasını, kültürlerarası etkileşim temelli faaliyetlerle dünya kültür mirasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.”



Adını nereden almıştır? Niçin Yunus Emre Enstitüsü, neden diye soruları çoğaltabiliriz. Türk toplumunda Yunus Emre’yi tanımayan yoktur.13 ve 14 yüzyılda Anadolu da yaşamış, Mutasavvıf, Türkçeyi çok güzel kullanmış, İnsani değerleri çok yüksek, insani  barış, insan sevgisi konusunda sembol olmuş bir isimdir. Enstitünün ismi tesadüfen seçilmemiştir. 

Gelin tanış olalım

İşin kolay tutalım

Sevelim sevilelim

Bu dünya kimseye kalmaz

Yunus Emre yazdığı şiirleri ile Türkçenin gelişimine bulunduğu katkıdan dolayı, insani değerler üzerine inşa ettiği felsefesi ile Enstitüye isminin verilmesi yerinde yerinde olmuştur. Kurulduğu 2009 yılından itibaren Yunus Emre Enstitüsü dünyanın değişik yerlerinde açtığı Türkçe kurslarıyla dünyanın en büyük Türkçe okuludur. Pek çok kişi beklide ismini duyduğu Yunus Emre Enstitüsü nedir? Ne iş yapar? anlaşılmıştır. 

TİKA, Türkiyenin eli, Tika projeleriyle birçok ülkede yaptığı hizmetlerle insanların gönlünü kazanmıştır. Yunus Emre Enstitüsü yaptığı kültürel faaliyetlerle Türkiye’nin yurt dışındaki Kültür ordusu olarak hizmetlerini, Türkiyeyi, Türkçeyi, dünyanın dört bir yanına tanıtmaktadır. Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji projesi kapsamında 40 ülkede 70 üniversiteye akademisyen ve eğitim materyali desteği vermektedir. Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’nin kızıl elması olan 2023 hedefine ulaşmak için, yurt dışında Türkiye’nin sesi olarak  yaptığı hizmetlerle yerini almıştır.    

                   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
Unknown
admin
22 Temmuz 2018 21:01 ×

Yunus Emre Enstitüsü Türkiye'nin TİKAdan sonra yaptığı en doğru iş olarak görüyorum.Elinize sağlık güzel anlatmış adınız

Unknown
Cevapla
avatar