MODA SÖZSÜZ İLETİŞİM DEMEKTİR

  Yazar: Jülide Türkoğlu



Moda Nedir?

Giyim, dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen modadır. Moda giyimden ayrı düşünülemez. Moda Latince ‘’modo’’ kelimesinden gelir. Anlamı hemen şimdi demektir. Moda İtalyancada süslenme özentisi, yenilik anlamını içerir. Türk dil kurumu değişik kök bakımından sözcükleri inceler. Moda sözcüğüde bu açıdan incelenmiştir: 
1) ‘Değişiklik gereksinimi
2) Süslenme özentisi
3)  Toplum yaşamına giren geçici yenilik’ olarak görülmektedir. Moda nedir? sorusu yanıtını bulmuştur.

Modanın Merkezleri

Modanın kalbi dediğimizde aklımıza gelen şehirler; New york, Milano, Paris ve Londradır. Moda günleri, moda haftaları, defileler, fuarlar bu şehirlerde yapılır. Bu etkinlikler şehirlerin havasını değiştirir.

Moda Psikolojisi

 Moda artık kıyafet tasarımının dışında, insan psikolojisi açısından değerlendirilmektedir. İş görüşmesine giden için bile giyim tarzı sözsüz bir iletişimdir. Buna moda psikolojiside diyebiliriz. Çünkü üniversitelerde bu konuda dersler verilmektedir. Moda psikolojisinin amacı hedef kitlenin psikolojisini anlamaktır. Giyim tarzı kişisel olup, bireyin kişiliğini yansıtır. Modaya bu açıdan bakmak lazımdır. Yani insan psikolojisi ile alakalıdır. Psikoloji bilim dalı olarak insanlarla iletişimi amaçlar, kurulan iletişim ile problemler çözülür. Moda için ‘’ sözsüz iletişim ’’ demek doğru olacaktır. Modanın kendine özgü dili vardır. O günkü giyilecek kıyafet seçilirken insanın amacı önem kazanmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar göstermiştir; seçilen kıyafetlerin çevremizdekileri etkileme gücü olduğu ortaya konmuştur. İnsanın yapısında yeni tanışılan kişi için biraz önyargı bulunur. Yeni tanıştığımızda üzerimizdeki kişinin kıyafet karşımızdaki insana bir mesajdır. Giyim tarzımız bizi anlatmaktadır.

Giyim Tarzımız

Giyim tarzımız o günkü psikolojimizi yansıtır. İş görüşmesine gidenlere baktığımızda ilk izlenim önemlidir. Burada yine giyim tarzının önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanın yerleşik düzene geçmeden önce, korunma iç güdüsü ile hemen gördüğü insan hakkında karar vermesi gerekirdi. Buna ilk izlenim olgusu diyoruz, günümüzde de geçerlidir. Moda olsun, başka işler içinde insan davranışları önemlidir. Bunu da ancak deneylerle yapmak gereklidir. Kıyafetin insanlar üzerine etkisini New yorkta yapılan deney ile tepki ölçümü yapılmıştır. Nasıl mı? sokaktan geçenlerden, takım elbiseli kravatlı olan kişinin, takım elbiseli kravatsız kişiden daha fazla para topladığı görülmüştür.

Kıyafetin Önemi

Bu konuda yapılan başka çalışma ve araştırmalar vardır. Bu yapılan deneyde işverenlere bir albümden dizüstü ve diz hizasında etek giyen kadınların fotoğrafları gösterilmiştir. Deney sonucu olarak diz hizası etek giyen kadınlar işveren gözünde yöneticiliğe layık görülmüş, kısa etekli kadınlar ise daha alt pozisyonlara layık görüldüğü ortaya çıkmıştır. Yani kıyafete göre karar verilmiştir. Yukarıda söylediğimiz sözsüz iletişimi hatırlayalım. Kadınlar güzel yanlarını ortaya koymak isteyebilirler. Ancak bu karşı tarafa yanlış mesaj olarak gidebilir. Erkekler için görsellik elinde olmayan, etkilenebileceği bir durumdur. Giyim tarzı ister, istemez cinsellik olarak algılanacağından, işyerlerinde onlara önemli görevler vermezler. İş görüşmesine gidenlerin bu araştırmaları göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz.

Herkes stilini oluşturmalıdır.

Vücudumuzu iyi tanımalıyız. İnsan kendini bazen göremiyor. Bir kıyafetin yakışıp, yakışmadığını anlamıyor. Bunun sebebi çocukluğumuzda birine olan bağımlılığımız, geçmişteki yanlış algılarımız, annemizin, bir arkadaşımızın yaptığı yanlış yorum sonucunda oluşabilecek takıntı etkileyecektir. Giyilen kıyafetin rahatlığı davranışlarınıza yansır. İnsan pozitif olur, kendine güvenli olur. Aslında herkes kendi stilini oluşturmalı. Kilolu bir insanın dar kıyafetler seçmesi mantıklı olmaz. Biraz bol ve siyah bir renk seçebilr. Siyah sofistike bir renktir. Ayrıca ince gösterir. Renklerinde dili vardır. Bu verdiğimiz örnekte olduğu gibi vücudumuzu tanıyalım. Kendi stilimizi, giyim tarzımızı belirleyelim.       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »