MAYDANOZUN FAYDALARI

Yazar: Yıldız Eryıldız




Yıllar önce okuduğum, Büyük İslam alimi Hüseyn Hilmi Işık’ın yazmış olduğu Tam İlmihal Seadet-i ebediye kitabı hasta yemekleri kısmında maydonuzun faydalarını okuduğumda çok şaşırmıştım. Maydonoz çayının, böbrekleri temizlediğini, antiseptik ve diğer özellikleri ile tam bir karaciğer dostu maydonozla ilgili yaptığım araştırmaları bu makalede paylaşacağım. Maydonozu yemeklerde düzenli tükettiğinizde muhakkak cildinize olan faydasını göreceksiniz.

Maydanozun Faydaları

. Mantarla başınız dertte, tedavi görüyorsanız cilt dostu olan maydanozu tedavi süresince, öğünlerde taze olarak tüketin. Çünkü maydanoz mükemmel bir yardımcıdır. Maydanozun içeriğinde bulunan etkin maddeler (oxypeucedanin, p-cymene, psoralen) aracılığıyla mantarı yok etmek gibi bir özelliğe sahiptir.

. Maydanozu taze olarak tüketmenin dışında tek başına değil, yanında yardımcı bir bitki ile kullanıldığında vücudu arındırıcı özelliği vardır. Maydanoz kürü sayesinde vücuda giren zararlı kimyasallar vücuttan atılmaktadır. Karaciğeri arındırarak sağlıklı bir karaciğere sahip olmanızı sağlar. Aslında arındırma kürüne gençleştirme kürü desek yanlış olmaz.

. Bitkisel kürleri uygularken hemen sonuç alamazsınız. Kürü belli bir süre uyguladıktan faydasını görürsünüz. Maydanoz kürünü uygularken yaklaşık bir hafta sonra sabahları daha dinç kalktığınızı, daha zinde olduğunuzu göreceksiniz.

Maydanoz kürünün diğer faydası hücre içi yenilenme olacaktır. Hepatit B hastaları için bu kür çok faydalıdır. Hepatit B virüsüne karşı maydanozda bulunan etkin maddeler antiviral etkiye sahiptir. Antiviralin anlamı virüs hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlardır.

. Maydanozda bulunan apiol etkin maddesi kan damarlarını genişletir. Ayrıca ateş düşürücü özelliği de vardır.

 Maydanoz kürlerini bu işi bilen bu konuda yaptıkları araştırmalarla, ortaya koyanların size sundukları kürleri uygulamanızı tavsiye ediyorum. Ülkemizde bu konuda yaptıkları araştırmalarla otorite olmuş isimlerden Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun “Tıbbi Bitkiler Rehberi” kitabında “Maydanoz- limon” ve “ maydanoz-lavanta” kürleri en küçük detayına kadar verilerek anlatılmıştır. Bu kürleri hem cilt- arındırma için, hemde karaciğer yağlanmasına karşı hazırlanmış kürler olup, tarafımdan bizzat uygulanmış kürlerdir. Yaptırdığım Kan tahlilinde, kötü çıkan karaciğer değerleri, karaciğer yağlanması başlama durumu varken, bu kürü uyguladıktan sonra kan değerleri normale döndüğünü tecrübe eden birisi olarak, “Tıbbi Bitkiler Rehberi” kitabını alarak bu kürü uygulamanızı tavsiye ediyorum.

Dikkat edilecek durumlar

. Maydanoz kürünü, düşük tansiyon problemi olanların dikkatli kullanmaları gereklidir. Maydanoz kürü ayrıca tansiyon düşüklüğüne sebep olma durumu vardır.

. Hamilelerinde dikkat etmesi gerekiyor, özellikle hamileliğin ilk üç ayı çok önemli, düşük tehlikesi var ise maydanozdan bütün hamilelik boyunca uzak durmaları iyi olur.

. Kalsiyum eksikliği, osteoporoz rahatsızlığı olanlarında çok dikkatli olmaları gerekli, çünkü bu kür kalsiyumun emilimini engeller. Bu rahatsızlığı olanların, maydanozdan uzak durmaları önerilir.

. Maydanoz kürünü kullanacaklar, kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışarak kullanmaları önerilir.       
      
   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »