Siber Savaşlar

Yazar: Alper Tunga



Çağımızın şartları 4.sanayi devrimi ile yapay zekayı ön plana çıkarmakla beraber siber savaşları da beraberinde getirdi. Sahadaki savaşlarda ordular ne kadar önemliyse, ülkelerin siber orduları da o kadar önem arz etmektedir. Yapılan araştırmalara göre siber suçların dünya ekonomisine zararı yıllık olarak tahmini 500 milyar dolar civarındadır. Nereden baksanız bu zarar Türkiye’nin milli gelirinin yarısından fazla bir meblağ tutmaktadır. Türkiye de siber suçlara karşı en kapsamlı düzenleme bilişim suçları ile ilgili çıkartılan Türk ceza kanunun 5237 sayılı kanunda yapılmıştır. Siber suçlarla mücadelede siber güvenlik ve antivirüs yazılımcılarına büyük iş düşmektedir.

 Merkezi Rusya da olan  antivirüs yazılımcısı Kaspersky Lab’ın kurucusu ve CEO’su Eungene Karpersky’nin siber savaşlarla ilgili söylediklerine bakalım:” Bir çok ülke siber silahlara sahip, siber savaşlara hazır ama siber savaşlar daha başlamadı. Siber suçları işleyenler çok akıllı ve profesyoneller ve ülke sınırı, saat farkı gibi faktörlerin bir önemi yok” ifadeleri düşündürücüdür.

Bir çok ülke Silahlı Kuvvetlerinde “siber birimler” kurduğunu açıkladı. ABD, Rusya, Çin, Japonya  gibi bir çok ülke “siber birimlerini” kuran ülkeler arasındadır. Türkiye de 13 bin kişilik siber ordu kurduğunu açıkladı.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan özetle “ Biz, 2013 yılından itibaren siber olaylara müdahale merkezleri (SOME) kurduk. Sadece kamuda değil bütün kurumlarda kurulmasına öncü olduk. Antivirüs programlarının güncellenmesini istedik.”

Eungene Kaspersky’nin özetle Türk hackerler hakkındaki görüşleri :”Türk hackerlerin siber güvenlik konusunda dünyada oldukça tanınmış durumdalar, Türk hackerleri aralarında Türkçe konuşmalarından dolayı biliyoruz. Türkçe siber suç dünyasında en fazla konuşulan diller arasındadır. İlk on’un içerisinde ve oldukça tanınan Türk yazılım mühendisleri ve hackerler mevcut, Türkiye siber dünyada gelişmiş ülkeler arasında yerini alacak güce sahiptir.”

Pek çok ülkede Elektrik ve güç sistemleri bilgisayar aracılığıyla elektrik santralleri kontrol edilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Ukraynaya yapılan siber saldırı sonucu enerji santrallerinde arızalar oluşmuştur. 31 Mart 2015’te saat 10:30 sularında Türkiyede yaşanan elektrik kesintisi için Eungene Kaspersky’nin söyledikleri:” Saldırıyla ilgili ne yazık ki elimizde net bir bilgi yok. Bu saldırılar da net bilgi edinmek çok zor. Sadece haberleri raporları takip ediyoruz. Bunun bir siber saldırı olmadığını söyleyenlerle hemfikirim ama saldırı da olabilir.” Ülkeler arası artık sınırların bir önemi olmadığını 21 mart 2017’de bir çok ülkeye yapılan siber saldırıda ülkemizdeki kamu kurumlarının etkilenmediği sadece Fransa’daki Renault merkezine yapılan saldırıdan dolayı Bursa da fabrika üretimi bir günlüğüne tatil etti.


Ülkeler arası siber savaşları kısaca anlatmaya çalıştık. Bu yüzden “Siber güvenlik ve siber orduların” ne kadar önemli olduğunu sanırım anladık. Devletimizin tam desteği mevcut iken 4. Sanayi devriminde yapay zeka ve siber savaşlara hazır olmalıyız. Türk hackerlerin başarısını göz önüne alırsak: 13 bin kişilik beyaz hackerlerle beraber 5 gruplu kurulan siber ordunun daha da artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Savaş meydanlarındaki güçlü ordunun yanında güçlü siber ordu da artık kaçınılmaz olmuştur.   

   
          

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »